Košarka

Bogdan Tanjević za "Nezavisne": Hrvate više ranio Mozgov nego Šved

Bogdan Tanjević za "Nezavisne": Hrvate više ranio Mozgov nego Šved
Foto: Ilustracija | Bogdan Tanjević za "Nezavisne": Hrvate više ranio Mozgov nego Šved

Već 46 godina radim kao trener i vrijeme je da malo ohladim i odmorim se od terena. Došlo je vrijeme za nekog mlađeg, kaže za "Nezavisne" legendarni košarkaški stručnjak Bogdan Tanjević, najavivši odlazak sa mjesta selektora reprezentacije Crne Gore.

Popularni Boša Crnogorce je preuzeo 2015. godine i to mu je bio četvrti selektorski angažman u karijeri. Prethodno je vodio nacionalne timove Jugoslavije, Italije i Turske. Jugoslaviju je predvodio do srebra na Evropskom prvenstvu u Čehoslovačkoj 1981. godine, a s Italijom je osvojio zlato na EP-u u Francuskoj 1999, dok s reprezentacijom Turske ima srebro na Svjetskom prvenstvu 2010. godine.

Crna Gora je na ovogodišnjem Eurobasketu završila nastup u osmini finala nakon ubjedljivog poraza od Latvije. Za razliku od nekih prethodnih nastupa, izabranici Tanjevića su napravili iskorak plasmanom u drugi krug.

"U grupi smo bili odlični. Ostvarili smo tri pobjede, s tim da smo mogli dobiti i Hrvatsku, ali smo u tom meču imali ružan start. Problem je nastao kada smo se sastali s 'ekipčinama', i tu smo pokazali nedovoljno morala i želje. Ne može da se na tim utakmicama sve svede na borbenost. Zadnji utisak je taj dramatičan poraz od Latvije, ali objektivno možemo biti zadovoljni nastupom. Na kraju krajeva, napravili smo identičan rezultat kao jedna Francuska i Litvanija", ističe vlasnik klupske titule prvaka Evrope sa sarajevskom Bosnom 1979. godine.

Kada je spomenuo "ekipčine", trofejni stručnjak je mislio na Španiju, ali i Latviju, što je vjerovatno za one neupućene možda i iznenađenje.

"Latvija je i prije imala dobru ekipu. Godinama su sve jači, imaju tradiciju, bili su prvaci Evrope, tako da to nije ništa čudno. Imaju ogromnu bazu igrača koji igraju i studiraju van zemlje. Sada imaju sjajnu generaciju sa Kristapom Porzingsom, koji je tu došao kao šlag na tortu. Većinu utakmica su dominirali i vidim ih u borbi za jednu od medalja (sinoć igrali protiv Slovenije u četvrtfinalu).

U regionu je dosta bure izazvalo prerano ispadanje Hrvatske. Iako su hrvatski mediji nagovještavali borbu za medalju, Hrvati su doživjeli debakl u osmini finala od Rusije.

"Hrvati su igrali na jednu loptu protiv Španije. Njima su nedostajali najbolji centri (Ivica Zubac, Ante Žižić i Ante Tomić). Nisu bili kompletni i to ne treba zaboraviti. Da je bio samo jedan tu, sve bi bilo drugačije. Njih je više ranio Timofej Mozgov nego Aleksej Šved", mišljenja je sedamdesetogodišnji crnogorski stručnjak i dugogodišnji trener sarajevske Bosne, s kojom je dva puta osvojio titulu Jugoslavije.

Eurobasket ulazi u samu završnicu, a Tanjević je izdvojio dvije selekcije koje bi mogle da se okite jednom od medalja.

"Tu je prije svih Španija. U drugom kosturu je Srbija, koja je uvijek zbog svog sistema igranja favorit. Mislim i na tu naviku pobjeđivanja koju imaju. Imaju i bolji put od recimo Latvije koju, ako prođe, čekaju Španci, potrebno je malo i sreće u žrijebu", izjavio je Tanjević.

BiH napravila sjajan rezultat

Tanjević je nastup bh. košarkaša u pretkvalifikacijama za Mundobasket okarakterisao kao veliki uspjeh.

"U stalnom sam kontaktu sa Duletom, kojeg sam nagovarao da preuzme BiH. Plasman sa tako mladom selekcijom u kvalifikacije bez najboljih igrača je fantastičan uspjeh. Pored njega je i Mensur Bajramović dobar trener i mislim da su odličan par i da se dobro razumiju. Zaslužuju poštovanje za ono što su do sada uradili", dodao je legendarni trener.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije