Košarka

Čolan nakon sastanka sa Dodikom: Očekujemo finansijsku injekciju

Čolan nakon sastanka sa Dodikom: Očekujemo finansijsku injekciju
Foto: Ilustracija | Čolan nakon sastanka sa Dodikom: Očekujemo finansijsku injekciju

Čelnici Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine u relativno kratkom roku već su se drugi put sastali s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, koji je, kako ističu, još jednom obećao da će pružiti punu podršku KS BiH u nastojanju da bh. košarka što prije izađe iz finansijske krize.

Delegacija KS BiH, koju su činili Amer Čolan, Nihad Selimović i Boris Spasojević, iskoristila je završnicu Kupa "Mirza Delibašić", koja je održana u Laktašima, da se vide s predsjedavajućim Dodikom i još jednom ga upoznaju o aktuelnoj situaciji u bh. košarci, koja nije nimalo bajna. Nedavno je Čolan izjavio da dugovanja KS BiH iznose oko 2,9 miliona KM. Bio je ovo drugi zvaničan sastanak čelnika bh. košarke s Dodikom nakon onoga koji je održan krajem prošle godine.

"Pričali smo o svemu, najviše o situaciji u bh. košarci. Sastanak je bio konstruktivan, od Dodika smo još jednom dobili obećanje da će se aktivno uključiti u rješavanje problema. Radi se o finansijskoj podršci, kako za potrebe svih naših reprezentativnih selekcija, tako i za saniranje dugova. Već naredne sedmice u Sarajevu treba da održimo još jedan radni sastanak, na kojem bi trebalo da budu prisutna i preostala dva člana Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić", rekao je Čolan, generalni sekretar KS BiH.

Predsjednik KS BiH Mirza Teletović, koji zbog obaveze nije bio prisutan u Laktašima, potvrdio je juče da je obavio razgovor i sa Željkom Komšićem.

"Svi su za to da se napravi budžet koji bi pomogao svim savezima u BiH. Do tog projekta moramo još sačekati jer neke političke stvari još nisu urađene. Postoji skepticizam kod nas na ovakve priče, ali ovi ljudi vole sport i žele pomoći sport u BiH", istakao je Teletović.

U Zenici se okupila seniorska muška košarkaška reprezentacija BiH, koja je počela pripreme za predstojeća dva susreta kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine. Pred "zmajevima" su još dueli u gostima protiv Češke, 21. februara, te Bugarske u Zenici (24. februar), a već danas bh. košarkaši putuju put Pardubica. Selektor Vedran Bosnić je za ovu akciju pozvao 17 košarkaša, a s obzirom na to da su šanse za odlazak na Mundobasket već odavno izgubljene, te da se veliki broj iskusnih igrača tokom ovih kvalifikacija oprostio od bh. dresa, Bosnić će imati za cilj da napravi jednu novu reprezentaciju i pripremi je za naredne kvalifikacije za Eurobasket 2021. godine, koje počinju u novembru.

"Idemo u Češku da se borimo, da nastavimo da radimo ono što smo počeli u novembru. Želimo dati šansu mladim igračima kako bismo mogli selektovati igrače za ljeto, da bismo se mogli pripremiti za ono što je nama najvažnije, a to je da imamo ekipu koja će nas predstavljati u kvalifikacijama za EP", rekao je Bosnić.

Reprezentacija BiH dva kola prije kraja kvalifikacija za SP zauzima posljednje mjesto u Grupi K. Vodeća je Francuska (19), ispred Češke (17), Rusije (16), Finske (15), Bugarske (14) i BiH (12).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije