Košarka

Crvena zvezda brani krunu najboljeg na Jadranu

Crvena zvezda brani krunu najboljeg na Jadranu
Crvena zvezda brani krunu najboljeg na Jadranu

Regionalna ABA liga za košarkaše počinje večeras, titulu šampiona brani ekipa Crvene zvezde, koja u odbranu titule kreće sa dosta promjena u odnosu na prošlogodišnji sastav, a čast bh. košarke i ove godine brani samo Igokea.

Klub su tokom ljeta napustili nosioci igre iz prethodne sezone Majk Cirbes, Kvinsi Miler i Tarens Kinzi, kao i rezervisi Vasilije Micić, Vladimir Štimac i Marko Tejić.

"Crvenobijeli" su doveli nekadašnje igrače Milka Bjelicu i Čarlsa Dženkinsa, koji je bio jedan od ključnih igrača ekipe 2015. godine kada su osvojeni ABA liga, Superligu Srbije i Kup Radivoja Koraća.

Stigao je i Alen Dobrić iz FMPa, te bivši reprezentativac Srbije Ognjen Kuzmić. Centar iz Doboja je prošlu sezonu proveo u Panatinaikosu, gdje je otpušten, pa mu je ova sezona prilika za novo dokazivanje.

Iz kluba su istakli da tim još nije formiran i nedostaje još minimalno po jedno pojačanje na pozicijama plejmejkera i centra.

Zvezda poučena promašenim pojačanjima od prošlog ljeta (Sofoklis Skorcianitis, Rajan Tompson, Gal Mekel) strpljivo čeka rasplet u vezi sa sastavima NBA timova za narednu sezonu kako bi dovela kvalitetno pojačanje iz Amerike.

Tako nešto im je prethodne sezone pošlo za rukom kada su "upecali" Milera, koji je uz Cirbesa i Stefana Jovića bio najkonstantniji igrač ekipe.

Cedevita je dovela iskusne evroligaške igrače poput Skotija Hopsona i Mirze Begića, a iz Amerike su stigli i Duje Dukan i Dejvid Stokton, sin legendarnog Džona.

Velika stvar je i ostanak najkorisnijeg igrača lige (MVP) iz prošle sezone Mire Bilana, pa "vitamini" trenutno izgledaju kao najozbiljniji tim lige.

Partizan je potpuno rekonstruisao tim iz prošle sezone, otišlo im je 11 igrača, stiglo sedam, a kao velika pojačanja su stigli reprezentativac Srbije Stefan Birčević, Amerikanci Frenk Robinson i Vilijam Hačer, kao i centar Đorđe Majstorović iz Metalca.

Kapitensku traku od mladog Vanje Marinkovića preuzeo je Mihajlo Andrić, a ulogu lidera ekipe trebalo bi da preuzme iskusni Novica Veličković.

Mega Leks će i ove sezone imati ekipu sa mnogo mladih igrača, popot talentovanog Nijemca Kostje Mušidija (18), a od nosilaca igre iz prethodne ostali su Rade Zagorac i Nemanja Jaramaz. Kako će ekipa igrati, vidjećemo već večeras u duelu sa Olimpijom.

"Potpuno smo spremni za sezonu, dočekujemo je u pozitivnoj atmosferi. Olimpija je veliko ime, imaju respektabilan sastav. Dobar su i iskusan tim i nadam se da će moja ekipa odigrati kvalitetnu i dobru utakmicu i da ćemo pobediti", rekao je Jaramaz.

Igrači Igokee će na teren u nedjelju, a i oni će kao i većina klubova u sezonu ući sa novim timom. Aktuelni prvak BiH je tokom ljeta od zvučnijih pojačanja doveo Džejmsa Robinsona, Brendona Fortenberija i Roberta Rikića, a klub su napustili Miloš Komatina, Nemanja Krstić i Dušan Katnić.

"Zadovoljan sam timom koji smo sklopili, iako nemamo ekstra kvalitet, osim Vuka Radivojevića, koji ima iskustvo. Biće jaka liga, dobri su Budućnost, Zvezda i Cedevita, ali ne isključujem ni Cibonu, Partizan…", istakao je Dragan Bajić, trener Igokee.

Za razliku od prethodne sezone, gdje je nastupalo 14 timova, ove sezone će na Jadranu igrati 12 timova.

Parovi prvog kola

Danas:

Budućnost - Cedevita (19), Mega Leks - Union Olimpija (21),

Petak:

Crvena zvezda - MZT (19), Zadar -  FMP (21),

Subota:

Krka - Karpoš (17), Mornar - Partizan (19)

Nedjelja:

Igokea -  Cibona (17)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije