Košarka

Damir Krupalija: Protiv nas se vodi 76 postupaka

Damir Krupalija: Protiv nas se vodi 76 postupaka
Damir Krupalija: Protiv nas se vodi 76 postupaka

Stanje u nekadašnjem prvaku Evrope, bivše Jugoslavije i BiH, Košarkaškom klubu Bosna je i dalje složeno.

Kako bi se spriječilo gašenje, velikan iz Sarajeva od prošle sezone nosi ime Bosna Royal i danas se takmiči u A-1 ligi BiH nakon što su prošle godine ispali iz društva najboljih. Dolaskom novih ljudi u klub prošle godine, stanje se doneklo popravilo, a cilj je da se već ove sezone vrate u elitni razred bh. košarke.

"Stanje je i dalje veoma složeno. Kada je stigla nova Uprava u maju prošle godine, utvrđeno je da je stvarno stanje puno gore nego li je to prije nas prezentirano javnosti. Međutim, mi smo odlučni da istrajemo do kraja i klub vratimo na neku pozitivnu nulu. Posložili smo neke stvari od administracije pa do košarkaškog dijela. Loše smo otvorili sezonu, ali sada smo se digli i idemo uzlaznom putanjom", kaže Damir Krupalija, direktor Bosna Royala.

Dugovi kluba su i dalje veliki, na sudu se protiv kluba vodi na destine slučajeva.

"Dugovi su veliki. Protiv nas se vodi 76 postupaka u pravosuđu. S nekima smo kontaktirali i dogovorili da klub ne bude na gubitku. Generalno, jako je teško i komplikovano, ali mi imamo volju, želju i djelujemo u pravcu da saniramo što više možemo i vidjećemo koliko ćemo uspjeti. Na nama je da vratimo povjerenje koje je izgubljeno posljednjih godina", ističe Krupalija.

Bosna se trenutno nalazi na diobi četvrtog mjesta uz ekipu Čelika, sa osam pobjeda i pet poraza.

"Cilj je povratak u društvo najboljih, poslije ćemo vidjeti. Imamo sedam pobjeda iz osam utakmice i nadamo se da ćemo izboriti plej-of, a onda zatim izboriti plasman u Ligu 12. Doveli smo neka pojačanja i zasad smo zadovoljni igračkim kadrom. Radimo transparentno, kucamo na sva vrata da nam se pomogne. Svako je dobrodošao u klub u kojem više nema mjesta za neke malverzacije. Dovedeni smo do toga da nam ni spoznori više ne vjeruju, ali se trudimo da ta vrata ponovo odškrinemo", ističe nekadašnji igrač Bosne i bivši reprezentativac BiH.

Prije nego li je stigla nova uprava, Bosna je bila bez omladinskih selekcija. Odlučeno je da se krene u projekat besplatne škole za talentirane košarkaše.

"Klub je de fakto bio bez omladinaca. Od Nove godine odlučili smo da škola košarke bude besplatne i to se odmah odrazilo na broj djece. U ovom trenutku imamo popunjene sve tri mlade selekcije i preko 100 djece. Nadamo se da ćemo kroz ovo omasovljavanje steći uslove da u budućnosti izbacujemo talente za prvi tim", kaže direktor Bosne.

Borba za 20 odsto u ABA ligi

Bosna je uoči početka ove sezone ABA lige izgubila udio u vlasničkoj strukturi iako je jedna od osnivača regionalne lige. Odlučeno je da ABA liga u potpunosti bude u vlasništvu klubova koji je sačinjavaju u datoj sezoni.

"Mi ne mislimo odustati od cijele priče. Nećemo se odreći naših 20 posto. Ovaj slučaj će najvjerovatnije u dogledno vrijeme dobiti sudski epilog, pa ćemo vidjeti koja su naša prava i šta nam pripada. Neka to utvrde advokatski timovi u Sloveniji, gdje je sjedište ABA Sidra, jer mi odavde ništa ne možemo", zaključio je Krupalija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije