Košarka

Đorđević objasnio zašto je košarka Srbima "u krvi"

Đorđević objasnio zašto je košarka Srbima "u krvi"
Foto: Ilustracija | Đorđević objasnio zašto je košarka Srbima "u krvi"

Od raspada Jugoslavije Srbija je u košarci godinama u svjetskom vrhu. Zlatnu generaciju Vlade Divca dostojno je zamijenila ona Miloša Teodosića i Srbija je danas aktuelni svjetski i olimpijski viceprvak. Samo su Amerikanci ispred njih.

Srbi vole reći kako im je košarka u krvi i da je Srbija zemlja košarke, a s tom teorijom slaže se selektor Srbije, Aleksandar Đorđević.

Nekadašnji plej Partizana i reprezentacije Jugoslavije u intervjuu za Sport klub povezao je karakter Srba s uspjesima u košarci.

"Kad smo mi bili igrači, a pritom mislim na moju generaciju u Partizanu i reprezentaciji, mi smo se igrali košarke, ali smo takođe igrali i na pobjedu. Velika je razlika između igranja košarke i igranja samo radi pobjede. Uzmimo za primjer Teodosića. Miloš je igrač koji se voli igrati i on jednostavno tako shvaća ovaj sport. Upravo zbog takvog svjetonazora on je za klasu bolji igrač od drugih'', rekao je Đorđević i dodao:

 ''Imam teoriju da je košarka nestvarno specifičan sport i sjajan je za naš karakter. Košarka je sport vica, šale, prevare, podvale. Zato smo mi u kolektivnim sportovima puno bolji nego u individualnim. Cijeli život se budimo s idejom da napravimo neku foru, da nekoga nasamarimo, da se našalimo. Naučeni smo da se kroz život 'muvamo'', da nešto kupimo za 100 pa prodamo za 105. Sve je u vicu i fori. Košarka je upravo takav sport i zato nam odgovara više od drugih sportova'', zaključio je Đorđević.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije