Košarka

Durent sa 43 poena donio Golden Stejtu prednost od 3:0

Durent sa 43 poena donio Golden Stejtu prednost od 3:0
Foto: Tanjug/AP | Durent sa 43 poena donio Golden Stejtu prednost od 3:0

Golden Stejt Voriorsi su poveli 3:0 u finalnoj seriji NBA lige jer su savladali Klivlend Kavalirse na gostovanju rezultatom 110:102. Naredni meč ovih ekipa je u noći između petka i subote u 3 časa iza ponoći.

Kao što je i bilo najavljeno, u tim Golden Stejta se vratio Andre Iguadala koji je bio povrijeđen i koji je dosta nedostajao Voriorsima posebno u seriji protiv Hjustona.

Klivlend je mnogo bolje otvorio meč sa Voriorsima i već su oko polovine prve četvrtine imali deset poena prednosti. Igrači Golden Stejta su bili dosta nervozni, bilo je obostranih tehničkih Tristanu Tompsonu i Drejmondu Grinu, a problem za aktuelnog šampiona je i što je Stef Kari dobio dvije rane lične greške.

Početak meča je obilježilo i zakucavanje Lebrona Džejmsa u stilu Trejsija Mekgrejdija.

Voriorsi su se pred kraj četvrtine vratili sa dvije brze trojke Kleja Tompsona i Kevina Durenta, pa je Klivlend umjesto sa ubjedljivim vođstvom završio sa jednim poenom prednosti. Bilo je 29:28.

 

Klivlend se na početku druge četvrtine lako odlijepio serijom 6:0. Klivlend je nastavio da igra odličnu odbranu i da pravi poene u tranziciji pa su se opet popeli na osam poena razlike što je natjeralo Stiva Kera da traži već drugi tajm-aut u drugom periodu.

Kavsi su nastavili slično i poslije jedne trojke Kevina Lava na četiri minuta do poluvremena su imali do tada najvećih +13.

Djelovalo je da će do kraja poluvremena Klivlend imati i ubjedljivije vođstvo, ali je Kevin Durent uspio da vrati Golden Stejt koliko toliko u utakmicu. On je postigao 24 poena u prvom poluvremenu uz šut iz igre 7/10. Trojkom u posljednjoj sekundi, koju je pogodio u lice Leriju Nensu, KD je smanjio na 58:52.

Problem za Voriorse je i što Stef Kari i Drejmond Grin imaju po tri faula, a Andre Iguadala je otišao u slvačionicu. Kod Kavsa su najefikasniji Kevin Lav sa 15 i Lebron Džejms sa poenom manje.

 

U trećoj četvrtini je Golden Stejt počeo mnogo bolje i već su za tri minuta imali seriju 13:3. Voriorsi su napravili pet poena viška što je natjeralo Tajrona Lua da traži tajm-aut.

Klivlend je imao odgovore, posebno su u odbrani uspijevali da pariraju, a u napadu su dobri bili Rodni Hud i Džej Ar Smit. U toku treće četvrtine je Stef Kari otišao u slvačionicu. On ima svega četiri poena u tom momentu sa šutom iz igre 1/11.

Rodni Hud postaje sve važniji igrač na početku četvrte četvrtine za Kavse. On je odličan defanzivno a i pogodio je za prvo vođstvo Klivlenda posle dugo vremena na startu posljednje dionice. Bilo je 87:86.

Nastavila se rezultatska klackalica i timovi uglavnom nisu pravili veće vođstvo. Na obe strane su odbrane bile veoma jake pa je sredinom posljednje četvrtine bilo 94:93 za Golden Stejt.

Lebron Džejms je inače došao tokom četvrte četvrtine do tripl-dabla. To mu je deseti tripl-dabl u finalima NBA lige i po tome je ubjedljivo najbolji u istoriji.

 

Na tri minuta do kraja je opet bilo pola koša prednosti da Golden Stejt, a u tom momentu se konačno probudio Stef Kari. Najprije je pogodio za dva, a zatim konačno i prvu trojku poslije devet promašaja. Bilo je 101:97, ali je zatim poslije ofanzivnog skoka Lebron Džejms trojkom vratio na minus 1.

Sledio je napad u kom je Kevin Durent pogodio trojku iz ogromne udaljenosti za 106:100 na 50 sekundi do kraja. Poslije toga Kavalirsima nije bilo povratka u meč.

Durent je bio ubjedljivo najbolji igrač Voriorsa sa 43 poena, 13 skokova, a šut iz igre mu je bio 15/23. Stef Kari je ubacio 11 poena, a po 10 su imali Grin, Mekgi, Tompson i Bel. U Klivlendu je Lebron Džejms imao 33 poena, uz 11 asistencija i 10 skokova, a Kevin Lav je dodao 20. 

(sportklub)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije