Košarka

Elmedin Kikanović: Pokazaćemo pravo lice

Elmedin Kikanović: Pokazaćemo pravo lice
Elmedin Kikanović: Pokazaćemo pravo lice

Mislim da spremni dočekujemo prvu utakmicu u kvalifikacijama i da ćemo pokazati naše pravo lice, kazao je Elmedin Kikanović, košarkaški reprezentativac BiH, za "Nezavisne".

Košarkaška reprezentacija BiH 13. avgusta protiv Velike Britanije u Londonu kreće u lov na "Eurobasket 2015", čiji se domaćin još ne zna. Pod vodstvom novog selektora Duška Ivanovića bh. košarkaši pripremaju se od 30. jula i nadaju se da spremni dočekuju start kvalifikacija.

Elmedin Kikanović, centar ruskog Eniseja, jedan od od najstandardnijih reprezentativaca već dugi niz godina. Uvijek je na raspolaganju državnom timu i nikada nije razočarao košarkašku javnost u BiH.

"Već preko mjesec dana smo na okupu. Zaista smo dobro trenirali i imali dosta provjera. Turnir u Sarajevu je bio veoma uspješan, dok smo na posljednjem u Italiji podbacili. Odigrali smo ispod našeg nivoa sve tri utakmice, posebno u odbrani. Dozvoljavali smo rivalima da postižu puno laganih poena, a to se ne smije dešavati u kvalifikacijama. No, može se reći da nam je turnir u Trstu bio veoma koristan, jer smo otkrili skoro sve naše slabe strane. Imali smo dovoljno vremena da radimo na poboljšanju svih nedostataka. Ti rezultati u Italiji nisu realan odnos snaga i ne pokazuju našu pravu snagu", kaže Kikanović.

NN:  U ovaj ciklus ulazimo sa novim selektorom Duškom Ivanovićem. Kakve su Vaše impresije o njemu nakon ovih mjesec i nešto dana?

KIKANOVIĆ:  Stvarno je veliko zadovoljstvo raditi s njim. Definitivno spada u elitu evropskih košarkaških trenera, što nam pokazuje svaki dan. S druge strane i i mi smo radili pošteno bez ikakvih rezervi. Trudili smo se da ispunimo svaki njegov zahtjev i bilo koju zamisao. Prihvatili smo njegove principe rada i nadam se da će nam se to isplatiti.

NN:  Prvi rival je Velika Britanija. O kakvoj se reprezentaciji radi?

KIKANOVIĆ: Gledali smo neke njihove prijateljske utakmice i dosta smo ih dobro upoznali. Još više ćemo znati nakon njihove prve kvalifikacione utakmice sa Islandom, koju su igrali u nedjelju uvečer. U pitanju je atletski jako dobra ekipa, fizički veoma jaka. Igraće bez svojih NBA zvijezda, ali su opet izuzetno nezgodni. Imaju dosta dobrih igrača koji igraju za euroligaške klubove. Predvodi ih Danijel Klark, koji godinama odlično igra u Španiji. Stoga je jasno da će biti veoma teško pobijediti u Londonu, ali učinićemo sve da slavimo.

NN:  Može li Island biti opasan?

KIKANOVIĆ:  Istina je da su Islanđani potpuno atipična košarkaška ekipa. Radi se o timu u kojem svi šutiraju na koš i nikada ne znaš odakle ti prijeti opasnost. Međutim, o njima u ovom trenutku ne razmišljamo. Fokusirani smo na Britance, a onda ćemo razmišljati o Islanđanima. Naravno da mogu biti opasni kao i svaki protivnik ako ga potcijeniš. Ipak, mislim da toga neće biti.

NN:  Islanđane ćete ugostiti u tuzlanskom "Mejdanu", gdje si ponikao.. Ima li emocija?

KIKANOVIĆ:  Igrati i trenirati sa reprezentacijom u "Mejdanu" za mene je zaista posebna stvar. Imao sam sreću prije pet ili šest godina igrati u Tuzli protiv Izraela. Tada je vladala paklena atmosfera, kao i uvijek u "Mejdanu". Tuzla je grad košarke i ne sumnjam da ćemo protiv Islanda imati ogromnu podršku s tribina. Biće ogromno zadovoljstvo ponovo igrati u rodnom gradu.

Produžio sa Enisejom

Kikanović, kojem je 26 godina, u svojoj karijeri je promijenio samo tri kluba, što je postala rijetkost u evropskoj košarci. Igrači znaju u jednoj sezoni promijeniti toliko klubova. Igrao je za tuzlansku Slobodu, beogradsku Crvenu zvezdu, a sada je već tri godine u ruskom Eniseju.

"Ostajem u Eniseju i narednu sezonu. Navikao sam se i na grad i na klub, tako da sam odlučio da produžim ugovor na još godinu dana."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije