Košarka

Evropljani u lovu na Amerikance

Evropljani u lovu na Amerikance
Evropljani u lovu na Amerikance

Španija će od 30. avgusta do 14. septembra ugostiti 24 košarkaške reprezentacije na Svjetskom prvenstvu, takmičenju koje od ovogodišnjeg izdanja nosi zvanični naziv Svjetski kup u košarci, po uzoru na fudbal.

Biće to 17. izdanje smotre svjetskih košarkaških reprezentacija, za koje se ne može reći da su najbolje. Naime, među učesnicima su i egzotične košarkaške zemlje poput Filipina, Irana ili Meksika. Naravno, ni njih ne treba potcjenjivati, jer danas svako igra dobru košarku, što su pokazale i nedavno završene kvalifikacije za "Eurobasket 2015", u kojima su iznenadili Island i Holandija.

Međutim, jasno je ko su favoriti na prvom Svjetskom kupu. Sjedinjene Američke Države i domaćin Španija vjerovatno su dvije selekcije koje većina zaljubljenika u košarku vidi u finalu. No, ima tu i drugih evropskih reprezentacija koje mogu napraviti veliki rezultat.

Osim Evropljana, profesionalcima iz NBA lige račune mogu pomrsiti još jedino dvije južnoameričke selekcije Brazil i Argentina. Iako "gaučosi" dolaze sa svojom "zlatnom generacijom", teško je očekivati da mogu napraviti nešto ozbiljnije od prolaska prvog kruga. Većina igrača im je na zalasku karijere, a u Španiju dolaze bez vođe tima Manuela Đinobilija. Previše će zavisiti od Luisa Skole, kojem su 34 godine i pitanje je koliko može izdržati na ovako teškom takmičenju poslije teške sezone sa Indiana Pejsersima. O Pablu Priđioniju, kojem je 37 godina i iza kojeg je sezona sa Njujork Niksima, da i ne govorimo.

Brazil djeluje mnogo ozbiljnije i spada u red reprezentacija koje mogu dogurati jako daleko. Njihove glavne uzdanice Tiago Spliter, Anderson Varežao, Marselinjo Huertas, Nene Hilario i Lenadrinjo Barbosa tek su zakoračile u tridesete i u usponu su snage. Možda bi baš u Španiji mogli napraviti sjajan rezultat, a to bi bilo osvajanje neke od medalja, koju čekaju još od 1978. i bronze na SP u Filipinima.

Da se vratimo prvim favoritima Amerikancima, koji stižu sa veoma mladom reprezentacijom, koju predvode Stefen Kari (Golden Stejt Voriors), Derik Rouz (Čikago Buls) i Džejms Harden (Hjuston Rokets). Dolaze bez izrazite NBA zvijezde, kao što su prethonih godina bili Kobi Brajant ili Lebron Džejms, ali Majk Kržievski ima sjajnu ekipu na raspolaganju. Stoga bi sve osim odbrane zlata bilo neuspjeh.

Osim Evropljana, profesionalcima iz NBA lige račune mogu pomrsiti još jedino dvije južnoameričke selekcije Brazil i Argentina

Najveća prijetnja svakako će im biti "crvena furija", koja je za ovu priliku okupila svoju najjaču reprezentaciju. Biće tu i braća Gasol, Po i Mark, zatim Rudi Fernandez, Huan Navaro, Riki Rubio, Hoze Kalderon, Serge Ibaka... Dakle, sve španske zvijezde, i "domaće" i NBA, biće na okupu, za razliku od "Eurobasketa 2013", kada ih se većina odlučila odmoriti. Očigledno su se pripremali za Svjetski kup pred svojim navijačima. Finale, a možda i zlatna medalja je za njih krajnji domet.

Naravno, biće tu još sjajnih reprezentacija, poput Francuske ili Litvanije, ali i timova iz našeg regiona. Hrvatska, Srbija i Slovenija definitivno su selekcije koje mogu svakoga pobijediti i pomrsiti mu račune. Posebno Hrvati, koji nakon polufinala prošlogodišnjeg EP sa velikim optimizmom iščekuju SP u Španiji. Mnogi u Hrvatskoj smatraju da od 1995. nisu imali bolju reprezentaciju, te najavljuju da bi mogli otići do polufinala. Jesu li takva očekivanja hrvatske javnosti realna ili ne, odgovoriće izabranici Jasmina Repeše. Najveća zvijezda je, svakako, Bojan Bogdanović, koji će naredne sezone igrati za Bruklin Netse, zajedno s našim Mirzom Teletovićem.

U Srbiji nema takvih očekivanja, ali je jasno da Aleksandar Đorđević i njegovi izabranici na SP ne idu na izlet. Naprotiv, Srbi su uvijek pripadali svjetskom košarkaškom vrhu i ne bi bilo nikakvo veliko iznenađenje kada bi otišli daleko. Tim koji ima Miloša Teodosića i Nenada Krstića ima pravo "pucati" na veliki rezultat. Uz mlade snage u naponu, poput Bogdana Bogdanovića, Nikole Kalinića, Nemanje Bjelice..., sigurno je da se Srbija ima čemu nadati.

Šest gradova domaćina

Susreti Svjetskog kupa igraće se u šest španskih gradova. Čast da ugoste košarkaše iz cijelog svijeta imaće Madrid, Barselona, Granada, Bilbao, Sevilja i Las Palmas. Od dvorana u kojima će se igrati najveći kapacitet ima "Sant Žordi" u Barseloni, koja može primiti čak 16.500 gledalaca. Najmanja je Palata sportova u Granadi, čiji je kapacitet 7.500 mjesta.

Utakmice prvog dana

Grupa A (Granada): Egipat - Srbija (15.30), Francuska - Brazil (18), Iran - Španija (22). Grupa B (Sevilja): Hrvatska - Filipini (12.30), Porto Riko - Argentina (17.30), Grčka - Senegal (20). Grupa C (Bilbao): Ukrajina - Dominikanska R. (12.30), Novi Zeland - Turska (16), SAD - Finska (21.30).

Grupa D (Las Palmas): Angola - J. Koreja (12.30), Australija - Slovenija (16.30), Meksiko - Litvanija (19).

Grupa A

Španija

Srbija

Francuska

Brazil

Egipat

Iran

Grupa B

Hrvatska

Grčka

Argentina

Porto Riko

Senegal

Filipini

Grupa C

SAD

Turska

Novi Zeland

Finska

Ukrajina

Dominikanska Republika

Grupa D

Litvanija

Slovenija

Australija

Angola

Meksiko

Južna Koreja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije