Košarka

FIBA dozvolila turbane

FIBA dozvolila turbane
FIBA dozvolila turbane

Indira Kaljo, profesionalna košarkašica, koja je rođena u BiH, a sada živi u Sjedinjenim Državama, prije nekoliko mjeseci pokrenula je kampanju u kojoj od FIBA traži da joj omogući da igra u hidžabu. Danas je dobila vijesti koje je željno iščekivala.

Svjetska košarkaška federacija saopštila je, naime, da će igračima i igračicama biti dozvoljeno da nose vjerska obilježja na glavi, poput turbana i hidžaba. Glavni odbor FIBA odlučio je da je to privremena dozvola i da će probna faza trajati naredne dvije godine. Prethodno pravilo je podrazumijevalo da igrači mogu da nose najviše pet centimetara široku traku za kosu.

Indira je sa šest godina zajedno s porodicom izbjegla u Njemačku, a nakon toga i u Sjedinjene Američke Države, gdje je u osnovnoj školi počela da trenira i igra košarku. Odgojena u islamskoj porodici, ova 26-godišnjakinja odlučila je da nosi hidžab. Međutim, pravila Svjetske košarkaške federacije joj to nisu dopuštala. Pokrenula je kampanju u kojoj je tražila od FIBA da ukine zabranu nošenja hidžaba za košarkašice. Na internetu je pokrenula peticiju koju je potpisalo skoro 70.000 ljudi. U isto vrijeme, sličnu kampanju je počeo i Indijac RPS Kohli nakon što je vidio ponižavanje košarkaša sikha koji nose turbane. Pravilo FIBA glasilo je da igrači ne smiju da nose opremu koja može da povrijedi druge igrače. Nakon višemjesečne borbe, Kaljo je dobila lijepu vijest iz Španije, gdje su zasjedali čelni ljudi FIBA, koji su odlučivali o ovom pitanju. Hidžab i tubran nisu predmeti koji mogu povrijediti druge igrače, ukratko bi glasila odluka Međunarodne košarkaške federacije, koja će važiti naredne dvije godine.

"Ja sam svjedok da se kroz sport mogu prevazići mnoge barijere koje FIBA želi da sačuva u ovom slučaju. Ako ja ne smijem da nosim hidžab, kako to da drugi košarkaši mogu da nose tetovaže s vjerskim motivima? Postoje mnogi talentovani igrači širom svijeta kojima je nepravedno uskraćeno pravo da igraju u bilo kojem FIBA takmičenju. Uzmite za primjer moju prijateljicu Bilkis Abdul-Kadir, prvu košarkašicu u istoriji NCAA lige koja nosi hidžab. Ona je izvanredna igračica, ali ne može igrati u inostranstvu zbog tog pravila", kazala je Kaljo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije