Košarka

Huan Karlos Navaro za 'Nezavisne': Saša Đorđević me naučio mnoge stvari

Huan Karlos Navaro za 'Nezavisne': Saša Đorđević me naučio mnoge stvari
Foto: N.N. | Huan Karlos Navaro za 'Nezavisne': Saša Đorđević me naučio mnoge stvari

Deset medalja sa reprezentacijom na evropskim i svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama, sedam klupskih titula prvaka Španije i dvije Evrolige do sada je osvojio jedan od najboljih košarkaša Španije i Evrope svih vremena Huan Karlos Navaro. U ekskluzivnom razgovoru za "Nezavisne" popularni La Bomba govorio je o svojim najdražim uspjesima u karijeri i saigračima koji su najviše uticali na njegovu bogatu karijeru.

Iako ima 37 godina na leđima, legendarni bek Barselone i dalje obara rekorde i ulazi u red besmrtnih igrača u Evroligi. Sa 13 indeksnih poena u meču protiv Baskonije u prethodnom kolu prestigao je Dimitrisa Diamantidisa i postao najkorisniji igrač u istoriji najelitnijeg evropskog takmičenja. Došao je do 3.810 indeksnih poena, dok je Diamantidis, koji je ranije završio karijeru, na brojci od 3.806. Navarov broj poena je trenutno možda i veći s obzirom na to da je Barselona u petak igrala sa Himkijem.

Sa 4.039 postignutih poena prvi je strijelac Evrolige svih vremena, a ubacio je i najviše trojki (601). Pred početak ove sezone potpisao je desetogodišnji ugovor sa Kataloncima. Nastaviće igrati dok bude htio, a nakon toga će preuzeti neku funkciju u klubu za koji igra već 20 godina. Barselona ne bilježi dobre rezultate ove sezone u domaćem takmičenju i Evropi. Navaro ne razmišlja previše unaprijed i ne daje velika obećanja, već se koncentriše na način koji je to radio tokom cijele karijere.

"Iskren da budem, u svojoj glavi imam samo jednu misao, a to je sljedeća utakmica. Zaista je lijepo za mene što je klub mog života odlučio da produži sa mnom saradnju na 10 godina. Šta da kažem osim da sam presrećan zbog toga.

NN: Dobili ste priznanje "legenda Evrolige" prije tri godine. Koliko Vam to znači?

NAVARO: To znači da sam tokom svih ovih godina radio veoma predano i naporno.

NN: Godine 2003. sa Svetislavom Pešićem (trener) i Dejanom Bodirogom imali ste najuspješniju godinu u istoriji Barselone kada su osvojeni prvenstvo i Kup Španije i Evroliga. Možete li reći nešto o njima dvojici i njihovom uticaju na te titule?

NAVARO: Obojica su velike zvijezde i ljudi. Bodiroga je dugo godina dominirao evropskom košarkaškom scenom. Za Pešića mislim da je bio presudan faktor da te godine osvojimo prvu titulu prvaka Evrope u istoriji.

NN: Na početku karijere u Barseloni igrali ste sa odličnim bekovima poput Šarunasa Jasikevičijusa i Aleksandra Đorđevića. Koliko su oni imali uticaj na Vaš razvoj kao mladog igrača?

NAVARO: Zaista mnogo, obojica su bili sjajni igrači na toj poziciji. Imao sam bliskiji odnos sa Jasikevičijusom. Od Đorđevića sam naučio mnoge stvari dok sam bio mlad. Posebno je to bio slučaj u prvoj godini kada sam igrao sa Pauom Gasolom.

NN: Šta mislite o Gasolu, s kojim ste učestvovali u svim uspjesima reprezentacije u ovom vijeku?

NAVARO: Prije svega on je moj veliki prijatelj i zaista dobar momak. Što se tiče igračkih kvaliteta, smatram da je on najbolji španski košarkaš svih vremena.

NN: Zajedno ste osvojili deset medalja. Koje su najdraže?

NAVARO: Što se tiče Olimpijskih igara, to su dvije srebrne medalje u Pekingu 2008. i Londonu 2012. godine. Bili smo blizu da tada pobijedimo američki "Tim snova", ali su na kraju ipak pokazali da su dominantni. Od svjetskih i kontinentalnih prvenstava izdvojio bih Evropsko prvenstvo 2011. godine u Litvaniji. Osvojili smo zlato, a ja sam igrao stvarno dobro.

NN: Španija je već deceniju i po u vrhu evropske reprezentativne košarke, a posljednjih godina joj rame uz rame stoji Srbija. Da li je ovo rivalstvo budućnost evropske košarke?

NAVARO: Ne mogu da znam šta nosi vrijeme koje dolazi, ali se nadam da će Španija biti u vrhu kao što je bila i na posljednjih nekoliko velikih takmičenja.

NN: Ko je Vaš najbolji saigrač u karijeri?

NAVARO: Ne mogu se odlučiti za jednog, bilo ih je zaista mnogo... Đanluka Bazile, Roberto Duenjas, Viktor Sada, Ante Tomić, Pau Gasol. Zaista mnogo!

Ne žalim za NBA ligom

NN: Prije deset godina odigrali ste dobru sezonu za Memfis u NBA ligi i vratili se u Barselonu. Žalite li što niste duže ostali u NBA?

NAVARO: Nema žaljenja, želio sam da se oprobam u NBA i otišao sam tamo. Ipak, klub mog života ponudio mi je veliku priliku da budem vođa novog projekta. Srećan sam zbog te odluke.

Rano porediti Dončića i Dražena

NN: Da li košarkaš vašeg "ljutog rivala" Real Madrida Luka Dončić, koji je jedan od najvećih talenata Evrope u zadnjih 20 godina, može da dostigne legendarnog Dražena Petrovića?

NAVARO: Pošteno da kažem, ne možemo još to da znamo. Istina je da on u svojim godinama (18) radi neke nevjerovatne stvari. Ipak, poređenje njega i Petrovića su velike riječi.

  • 5 puta je Huan Karlos Navaro bio u idealnoj petorci Evrolige.
  • 10 medalja osvojio je sa reprezentacijom na velikim takmičenjima. S evropskih prvenstava ima po dva zlata, srebra i bronze, a na Svjetskom prvenstvu jednu zlatnu medalju. Na Olimpijskim igrama osvojio je dva srebra i jednu bronzu.
  • 2010. je bio najkorisniji igrač (MVP) fajnal fora Evrolige, kada je Barselona osvojila drugu titulu u ovom takmičenju u istoriji. Iste godine proglašen je za najboljeg igrača Evrope.
  • 2011. godine je sa Španijom osvojio Evropsko prvenstvo u Litvaniji, na kojem je takođe bio najkorisniji igrač turnira.
  • 2017. godine je postao prvi igrač koji je postigao 4.000 poena u Evroligi. Najkorisniji je igrač, najbolji strijelac i trojkaš u istoriji takmičenja.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije