Košarka

Igor Dodik potpredsjednik regionalne ABA lige

Igor Dodik potpredsjednik regionalne ABA lige
Igor Dodik potpredsjednik regionalne ABA lige

BANJALUKA- Igor Dodik, generalni menadžer Košarkaškog kluba Igokea, imenovan je za potpredsjednika regionalne ABA lige. Uz njega na čelu lige će biti Mladen Veber, koji će biti predsjednik, dok će Nebojša Čović ostati potpredsjednik.

Skupština regionalne lige održana je u Pržnu, a osim promjene rukovodstva, donesena je odluka da se i naredne sezone u ABA ligi takmiči 14 timova, iako je bilo najavljeno smanjenje na 12 ekipa.

Prošle sezone predsjednik lige bio je Dragan Bokan, prvi čovjek Budućnosti iz Podgorice, a sada je na njegovo mjesto imenovan Veber, predsjednik Cedevite. Čović, prvi čovjek Crvene zvezde, ostao je potpredsjednik, a pored njega istu funkciju će obavljati generalni menadžer aktuelnog prvaka BiH.

"Skupština je pokazala bezrezervnu podršku ABA ligi i to mnogo znači klubovima, prije svega Igokei, jer mi bez ABA lige ne bismo mogli da izgradimo klub kao do sada. U svakom narednom iskušenju i problemu daćemo bezrezervnu podršku ovoj ligi. Nadam se da će ova liga nastaviti da jača kroz marketing i neke stvari koje ćemo unaprijediti, kao i kroz juniorske i mlađe kategorije, kojima ćemo takođe organizovati takmičenja. Nadam se i da će se još neki klub iz Republike Srpske priključiti", rekao je Dodik.

Nakon sjednice Skupštine je navedeno da je zbog jakog interesa klubova i u cilju jačanja takmičenja odlučeno da sljedeće sezone u ligi nastupa 14 klubova.

"Odlukom Predsjedništva 12. i 13. klub su klubovi koji će popuniti ligu sljedeće sezone na osnovu koeficijenta nacionalnog saveza, odnosno na osnovu plasmana. To su u ovom trenutku Crna Gora i Srbija. Konkretno, na osnovu rezultata u srpskom prvenstvu to je FMP, a u crnogorskom je to Mornar. Žao nam je što su nas na osnovu rezultata napustili Metalac, Sutjeska i Tajfun", izjavio je Veber.

Posljednje mjesto za narednu sezonu će ići Olimpiji, koja će dobiti specijalnu pozivnicu koja se plaća. Podsjetimo, na osnovu rezultata u prvenstvu Slovenije ovaj klub nije stekao pravo učešća u regionalnom košarkaškom takmičenju.

"Skupština je odlučila da 14. mjesto ponudi na osnovu plaćene pozivnice Olimpiji jer je ona dobila plasman u Evrokup, a i na osnovu dosadašnjih rezultata u ABA ligi. Dobili su rok da u sljedećih sedam dana odluče da li mogu da ispune uslove. Ako ne, onda će se i 14. mjesto popunjavati na osnovu ključa iz prethodne sezone. Ako Olimpija ne pristane, onda ulazi četvrti hrvatski klub", jasan je predsjednik ABA lige i Cedevite.

Klubovi učesnici

Učešće u regionalnoj ABA ligi su putem plasmana u nacionalnim takmičenjima izborili Helios, Krka, Cedevita, Cibona, Zadar, Igokea, Crvena zvezda, Partizan, Mega Leks, Budućnost, MZT Skoplje, FMP i Mornar. Posljednji učesnik bi trebalo da bude Olimpija ukoliko plati pozivnicu. Ako ne plati, to mjesto će biti ponuđeno nekoj od zemalja na osnovu koeficijenta, ali bez obaveze plaćanja. Te zemlje su redom Hrvatska, BiH, Makedonija, Slovenija.

1.oktobra počinje nova sezona ABA lige

11.marta 2017. se završava regularni dio ABA lige

18. marta sljedeće godine će početi plej-of ABA lige

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije