Košarka

KS BiH: Ako smetamo, ukinite nas

KS BiH: Ako smetamo, ukinite nas
Foto: Ilustracija | KS BiH: Ako smetamo, ukinite nas

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine oglasio se povodom nedavnih dešavanja oko mladih igrača s Kosova, kojima su zakasnili na početak Evropskog prvestva u Sarajevu zbog problema sa vizama.

"Neshvatljiv i neprihvatljiv položaj sporta od koga je naša BiH digla ruke postaje sve teži i nerazumniji. Niko, ama baš niko, ne želi da u ovoj zemlji ozbiljno razgovara o ovom problemu za kojeg je skoro pa nemoguće naći u poređenju, ne samo u zemljama Evrope nego i šire. Sve to, pa još možda i gore i teže odnosi se na košarku. Naš, do neki dan najorganizovaniji sport, je prvi reorganiziran u BiH i koji je ravnopravno organiziran i u kojim su košarkaši iz cijele zemlje mogli zadovoljiti svoje ambicije. Država nije pomagala na organiziran način i mi smo uspijevali da održimo korak sa razvijenima na neki način. Naš trud i zalaganje prepoznat je izvan BiH, a posebno u FIBA", stoji u saopštenju KS BiH.

Iz Saveza su istakli kako su zahvaljujući tome imali i finansijsku podršku, ali i dobijali priliku da organizuju Evropska prvenstva u raznim uzrastima i na taj način osiguraju neophodna sredstva.

"Tako je bilo sve do ovog prvenstva, 24 selekcije su stigle u Sarajevo. Niti sa jednom selekcijom nije bilo problema, ali je Ministarstvo inostranih poslova iz neobjašnjivih razloga i sa potpuno neuvjerljivim objašnjenjem odbilo da izda vize za dječake reprezentacije Kosova. Odbacujući sve navode kao neutemeljene želimo da istaknemo kako je kompletan Upravni odbor KS BIH jednoglasno usvojio odluku na sjednici koja je održana 2. decembra 2017. da se prijavimo za organizovanje pomenutog prvenstva. No, iz nama nepoznatih razloga ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak počeo je da vodi privatne istrage samo sa ciljem kako ne bi izdao vize", rekli su iz KS BiH.

U saopštenju je navedeno da je nakon brojnih intervencija domaćih, a posebno međunarodnih institucija konačno data saglasnost i reprezentacija Kosova je stigla sa dva dana zakašnjenja i samo zahvaljujući stavu FIBA da se spasi prvenstvo, reprezentacija Kosova će nadoknaditi izgubljeno vrijeme.

"Naš savez će sigurno biti rigorozno kažnjen što će nas dovesti u još težu situaciju nego što je sada. Najgore je u svemu ovome što nam država svakako ne pomaže, a sada evo i odmaže. Ako nekome smetamo neka nas ukine, jer i onako odavno je nemoguć rad. Žalimo i izvinjavamo se svima onima koji su imali neugodnosti zbog ovog potpuno netemeljenog postupka Ministarstva inostranih poslova", saoštio je KS BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije