Košarka

Kadetska reprezentacija: Ući u četvrtfinale, a onda je sve moguće

Kadetska reprezentacija: Ući u četvrtfinale,  a onda je sve moguće
Kadetska reprezentacija: Ući u četvrtfinale, a onda je sve moguće

Selektor kadetske košarkaške reprezentacije BiH Josip Pandža kazao je da od svojih izabranika očekuje da izbore plasman u četvrtfinale Svjetskog prvenstva.

Aktuelni šampioni početkom sedmice u Kaknju su počeli pripreme za debitantski nastup na Mundobasketu, koji će biti održan u Španiji od 23. juna do 3. jula.

"Najbitnije je da dođemo do četvrtfinala, a u nokaut fazi svašta se može desiti. Ako nas zdravlje posluži možemo obilježiti i ovo prvenstvo. Nismo u stanju da prijetimo nikome, ali imamo šta pokazati", istakao je juče Pandža u Sarajevu.

Pripreme tek što su počele, a planove remete povrede pojedinih igrača.

"Igrači napreduju iz trening u trening. Ipak, planove nam kvare ozljede Sanija Čampare kojeg muči stopalo i Emira Čerkezovića (povreda koljena). Nadam se da ćemo s njima dvojicom za 15 dana imati maksimalan trening i da će 12 najboljih otići na SP", rekao je selektor bh. kadeta, koji su prošle godine u Litvaniji osvojili zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu.

Pandžu raduje što će u pripremnom periodu odigrati nekoliko jakih prijateljskih utakmica, od kojih se izdvaja dvomeč protiv Španije:

"Prvo ćemo u Kaknju 24. i 26. maja ugostiti Egipat i Tursku, a onda nam stiže i Španija, s kojom ćemo igrati 11. (Sarajevo) i 12. juna (Kakanj)".

 Glavna uzdanica bh. nada u Španiji će biti Džanan Musa, koji je u Litvaniji ponio nagradu za najboljeg igrača Starog kontinenta.

"Mi sve govorimo na terenu, tako da ne bih puno pametovao, selektor je rekao sve. Pokušat ćemo da BiH predstavimo u što boljem svjetlu na Svjetskom prvenstvu", rekao je Musa.

Zlatni kadeti na SP u Španiji igraće u Grupi D sa Južnom Korejom, Francuskom i Dominikanskom Republikom.

"Skupljamo informacije o protivnicima i do kraja juna ćemo sve znati. Francusku najbolje poznajemo, ali moji pomoćnici rade dan i noć da skupe što više informacija o ostalim protivnicima. Mislim da smo mi do sada pokazali da smo u redu velesila, bar u ovoj selekciji, a na nama je da to opravdamo na terenu", zaključio je Pandža.

Košarkaški savez BiH juče je potpisao sponzorski ugovor sa firmom "Securitas d.o.o.", kojim su osigurani uslovi za kvalitetne pripreme i nastup u Španiji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije