Košarka

Kompletni na Bjeloruse

Kompletni na Bjeloruse
Kompletni na Bjeloruse

Rukometna reprezentacija BiH danas je počela pripreme za dva kvalifikaciona ogleda za "EURO 2016", u kojima će im rivali biti Bjelorusija i Danska. S obzirom na to da se radi o veoma važnim i izuzetno teškim utakmicama, bh. rukometaši su počeli nešto ranije sa okupljanjem.

Umjesto u nedjelju, većina njih je od jučer na raspolaganju selektoru Draganu Markoviću. U Sarajevo su jučer stigli: Muhamed Toromanović, Dejan Malinović, Mirsad Terzić, Nikola Prce, Kosta Savić, Ivan Karačić, Mirko Mikić, Alen Ovčina, Faruk Vražalić, Ivan Milas i Duško Čelica. Ostali reprezentativci će doći na pripreme do nedjelje. Prvi ogled sa Bjelorusijom igra se 30. okobra u Minsku, pa je selektor Marković trenutno fokusiran samo na taj susret. S obzirom na to da među reprezentativcima koji su bili u mogućnosti ranije doći nema niti jednog od tri pozvana golmana, na treninzima će biti i Damir Efendić, čuvar mreže sarajevske Bosne.

"Efendić će nam pomoći na treninzima u prvim danima priprema. On je svakako golman koji je na širem spisku i uvijek je među kandidatima za reprezentaciju, tako da će nam dobro doći", priča Marković.

Vjerovatno prvi put otkako je došao na selektorsku poziciju Marković nema nikakvih problema sa povredama igrača. Svi sa spiska koji je objavio će doći na pripreme i konkurisaće za prva dva ogleda Grupe 2 kvalifikacija za EP u Poljskoj.

"Konačno nemamo niti jednog povrijeđenog igrača, što svakako može da nas raduje. Prvo razmišljamo o Bjelorusiji. Oni se već dugo spremaju za nas, što znači da su nas ozbiljno shvatili. Riječ je o reprezentaciji koja iza sebe ima veliko takmičenje i mnogo jakih utakmica. Izuzetno su uigrani i imaju jednog Sergeja Rutenku. Takav igrač, osim svog kvaliteta, donosi i dosta drugih prednosti ekipi. Uvijek može izvršiti pritisak na sudije, ali i podići publiku na noge. U svakom slučaju, čeka nas vrlo teška utakmica u Minsku. Sa druge strane, mi nemamo šta izgubiti u obje utakmice. I Bjelorusija i Danska su favoriti, tako da možemo samo dobiti", kaže selektor bh. ima.

Do nedjelje pripremama će se priključiti još Marko Panić, Nebojša Grahovac, Peđa Dejanović, Senjamin i Benjamin Burić, Vladimir Vranješ, Josip Perić i Pertar Bubalo.

Iz Azotija me nisu obavijestili  

Selektor Marković vjerovatno neće nastaviti paralelno sa bh. timom voditi i poljski prvoligaš Aztoi iz Pulavija. Barem je na zvaničnom veb sajtu ovog kluba objavljeno da je rukovodstvo odlučilo prekinuti saradnju s Markovićem.

"Iz Azotija me još nisu obavijestili da sam smijenjen, niti usmeno, niti pismeno, tako da sam i dalje trener ovog kluba", kaže selektor BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije