Košarka

Košarkaš Džanan Musa: Najbolji kadet u Evropi

Košarkaš Džanan Musa: Najbolji kadet u Evropi
Košarkaš Džanan Musa: Najbolji kadet u Evropi

Džanan Musa rođen je 8. maja 1999. godine u Bihaću. Iako je prvo počeo trenirati fudbal, sudbina je htjela da se na vrijeme okrene košarci. Košarkaški svijet ga je upoznao u avgustu ove godine na kadetskom Evropskom prvenstvu. Musa je vodio reprezentaciju BiH do prvog zlata u istoriji. Jedini je igrač na "Eurobasketu" koji je bio u top 5 u tri najvažnija parametra košarkaške igre - poeni, skokovi i asistencije.

U devet utakmica postigao je 210 poena i najbolji je strijelac prvenstva s prosjekom od 23,3 poena po meču. Dragulj iz Bihaća bio je i najbolji asistent. Ukupno je sakupio 57 asistencija ili 6,3 po utakmici. Uhvatio je 81 loptu ili u prosjeku devet po utakmici, što mu je donijelo četvrtu poziciju na listi najboljih skakača "Eurobasketa". Izabran je i u najbolju petorku, a nagradu za najboljeg kadeta Evrope mu je uručio legendarni Litvanac Arvidas Sabonis.

Da se radi o vanserijskom talentu, pokazuje i to da je član seniorskog tima Cedevite. U septembru je ušao u istoriju Evrolige. Prvi nastup protiv Olimpijakosa u Atini, gdje je ubacio četiri koša, donio mu je epitet najmlađeg igrača koji je nastupio ove sezone u najelitnijem takmičenju u Evropi. Sa 16 godina, pet mjeseci i osam dana postao je i deveti najmlađi igrač u Evroligi ikada.

Njegov talenat stručni žiri Izbora sportiste prepoznao je prošle godine kada je proglašen za najperspektivnijeg sportistu BiH.

Svečana manifestacija 15. jubilarnog Izbora najboljeg sportiste BiH u 2015. godini u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH biće održana 15. decembra u Kongresnom centru hotelu "Terme" na Ilidži sa početkom u 20 časova, uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH. Predsjednik stručnog žirija je Refik Šabanadžović, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministartsvo civilnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije