Košarka

Košarkaši BiH pobijedili Švedsku

Košarkaši BiH pobijedili Švedsku
Košarkaši BiH pobijedili Švedsku

SARAJEVO - Najbolji košarkaši Bosne i Hercegovine večeras su u zeničkoj dvorani ''Arena'' pobijedili reprezentaciju Švedske s 89:74.

Utakmica, koja je odigrana u okviru priprema za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2015, imala je i humanitarni karakter jer će prihod od kupovine ulaznica biti doniran za pomoć stanovništvu u BiH čija su domaćinstva stradala u poplavama.

Reprezentacija Švedske, predvođena bh. trenerom Vedranom Bosnićem, pokazala je da se radi o dobrom košarkaškom timu. U prvoj četvrtini utakmice Šveđani su igrali dosta bolje od bh. košarkaša. Lako su probijali odbranu bh. tima, a služio ih je i šut, pa je prvi period igre završio rezultatom 28:21 u korist gostiju.

U drugoj četvrtini BiH je zaigrala nešto bolje odbranu, a nekoliko šuteva za tri poena pogodio je Mirza Teletović, što je dovelo utakmicu u rezultatsku neizvjesnost. Ipak, Šveđani su uspijevali poentirati, igralo se koš za koš, te je Švedska na odmor otišla s poenom prednosti 46:45.

Treće četvrtina pripala je reprezentaciji BiH koja stvara opipljivu prednost (72:62).

U zadnjem periodu igre BiH je održavala prednost zahvaljujući raspoloženom Jusufu Nurkiću. Švedska je teško postizala poene, te je BiH na kraju slavila s 15 koševa razlike.

Najefikasniji u reprezentaciji BiH bio je Mirza Teletović s 18 poena, Elmedin Kikanović je dodao 15, a Jusuf Nurkić 14 koševa.

U ekipi Švedske su se istakli Aleksander Lidnkvist i Martin Palmblad sa po 16 postignutih poena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije