Košarka

Kovačević: Nurkić se ne javlja nikome

Kovačević: Nurkić se ne javlja nikome
Foto: Ilustracija | Kovačević: Nurkić se ne javlja nikome

Kako se bliži okupljanje košarkaške reprezentacije BiH, sve je izvjesnije da će se selektor Duško Vujošević naći u velikim problemima prije početak pretkvalifikacija za Mundobasket 2019. Nakon Mirze Teletovića, koji je odlučio da propusti ovogodišnju akciju bh. košarkaša, veliki su izgledi da će istu propustiti i drugi NBA igrač Jusuf Nurkić.

Centar Portlanda koji je navodno već otputovao u SAD, kako kažu iz KS BiH, nikome ne odgovara na pozive.

"Čovjek se nikome ne javlja, pa čak ni selektoru Vujoševiću. Sačekaćemo do kraja sedmice, pa ćemo se očitovati", istakao je direktor reprezentacije Siniša Kovačević.

Ukoliko se situacija ne promijeni do kraja ove sedmice KS BiH će se oglasiti saopštenjem, a velike su šanse da će protiv Nurkića biti pokrenut disciplinski postupak. Ovo situacija s Nurkićem, kojeg je Vujošević apostrofirao kao vođu nove reprezentacije, nije novina. Prije tri godine bivši igrač Cedevite i Denvera napustio je pripreme reprezentacije, nakon čega je došao u sukob s tadašnjim rukovodstvom Saveza. Ni tada se Nurkić nikome nije javljao, te je kasnije poslao saopštenje da je povrijeđen, pa je propustio kvalifikacije i Eurobasket 2015.

Nakon odlaska bivše garniture na čelu s Elmedinom Konakovićem, Igorom Stojanovićem i Harunom Mahmutovićem, Nurkić se prošle godine vratio u bh. tim, te je igrao u kvalifikacijama za EP 2017. godine.

Prema našim saznanjima, veliki broj pozvanih igrača još nije potvrdio da li će se pojaviti na okupljanju 2. jula u Sarajevu, tako da je još nepoznanica s kakvim će igračkim kadrom Vujošević raspolagati ovog ljeta.

Ono što je sigurno je to da Dubravko Barbarić nije više generalni sekretar KS BiH. Sada već bivši prvi operativac bh. saveza pokrenuo je proceduru da se ispiše s funkcije generalnog sekretara, koju je obavljao od aprila 2016.

"Nisam mogao čekati sjednicu Skupštine, koja je trebala da se održi u četvrtom mjesecu, tako da je moj advokat pokrenuo procedure za moj ispis. Dakle, više nisam generalni sekretar", kaže Barbarić i dodaje:

"Nisam razočaran, napravio sam ono što sam htio, mada nije postojala ni volja drugih da ostanem. Teško je bilo ostati da pokrivam nečiji nemar i kriminal, tako da je bilo teško naći motiv da nastavim dalje da se bavim ovim poslom. Ponestalo je entuzijazma, a moj nasljednik neće imati prliku da vidi ono što sam ja vidio i neće svjedočiti detaljima kojima sam bio šokiran, tako da će mu biti lakše. Uspostavljen je sistem ko šta radi, tako da će naredni generani sekretar imati jasne ingerencije", riječi su Barbarića. Njegov nasljednik, a i novi predsjednik KS BiH treba da budu imenovani 13. jula, kada je prema još nezvaničnim informacijama zakazana sjednica Skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije