Košarka

"Kralj" vratio krunu nakon 20 godina

"Kralj" vratio krunu nakon 20 godina
"Kralj" vratio krunu nakon 20 godina

Košarkaši Real Madrida novi su šampioni Evrope, deveti put u istoriji, a prvi nakon 20 godina pauze.

"Kraljevski klub" je kao domaćin slavio na fajnal foru pobjedom nad Olimpijakosom u finalu - 78:59 (15:19, 20:9, 18:18, 25:13).

Real je osvojio tek drugu titulu prvaka Evrope u posljednje tri decenije, a do ove je stigao iz trećeg pokušaja, jer je poražen u prethodna dva finala F4. Olimpijakos je propustio šansu da se izjednači sa Makabijem i Panatinaikosom sa četiri osvojene Evrolige. Real je predvodio Džejsi Kerol, koji je 11 od svojih 16 poena postigao tokom ključne druge polovine treće četvrtine. Sjajno su ga pratili Andres Noćioni sa 12 poena i sedam skokova, te Serhio Ljulj sa takođe 12 poena i četiri asistencije. Met Ložeski je bio najbolji u redovima Olimpijakosa sa 17 poena, Jorgos Printezis je dodao 11, a po deset su ubacili Kostas Slukas i Otelo Hanter, koji je imao i sedam skokova. Izostao je učinak Vasilisa Spanulisa, koji je postigao samo tri poena za Grke na ovom meču.

Trener Real Madrida Pablo Laso rekao je da je ponosan jer je njegov tim ostao složan i tokom teških trenutaka. Španski stručnjak je u prethodne dvije godine gubio finala, ali je njegov Real ovoga puta naučio lekcije i bio je ubjedljiv na zevršnom turniru.

"Teško je u ovom trenutku pronaći prave riječi. Veoma sam srećan i ponosan, prije svega zbog mojih igrača. Mislim da su bili odlični tokom cijele sezone, podigli su se poslije teških trenutaka, povreda, poraza... Ali, ostali smo zajedno. To sam tražio od njih u svakom meču. To vam je neophodno kada imate zvijezde. A, oni to jesu. Imam 13 zvijezda, ali pokušao sam da napravim tim od njih i uspio sam", rekao je Laso i dodao:

"Ovo sve je veoma lijepo. Mi smo šampioni Evrope, ali neću se promijeniti zbog toga. To pokušavam da prenesem i na igrače."

Posebno je Laso bio zadovoljan jer je njegov tim uspio da zaustavi Spanulisa.

"Ja nemam magični štapić. Igrači su ga spustili na samo tri poena, nisu mu dali da uđe u ritam u napadu. Mijenjali smo igrače na njemu i nije mogao da se navikne. To je bila timska odbrana. Odradili smo odličan posao na Spanulisu."

Najsrećniji zbog Realove titule sigurno je Felipe Rejes, koji je od 2004. godine član "kraljevskog kluba":

"Dugo sam čekao ovu titulu. Bili smo blizu prethodne dvije godine. Zaslužili smo ovu nagradu za naporan rad. Još smo je osvojili kod kuće! Šta još mogu da tražim? Igrali smo kao tim, timsku odbranu i timski napad."

Spanulis je bio razočaran nakon susreta:

"Nismo igrali kako znamo. Bili smo očajni u skoku i slobodnim bacanjima. Kada smo se vratili na 40:39, nismo imali snage da ostanemo koncentrisani. Možda je umor bio presudan. Real je imao prednost domaćeg terena. Važno je osjetiti toplinu svog terena. Ovo je košarka, nekad pobijediš, nekad izgubiš. Najvažnije je naučiti iz poraza kako da pobijediš."

U meču za treće mjesto CSKA je savladao Fenerbahče sa 86:80. "Armejci" su nastupili oslabljeni neigranjem srpskog plejmejkera Miloša Teodosića zbog povrede, a najefikasniji u njihovim redovima bio je Nando de Kolo sa 17 poena. Poraženu ekipu predvodili su Endrju Gaudlok sa 24 i Nemanja Bjelica sa 18 poena. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije