Košarka

Kvalifikacije za Eurobasket 2013.: Rumuni moraju pasti

Kvalifikacije za Eurobasket 2013.: Rumuni moraju pasti
Kvalifikacije za Eurobasket 2013.: Rumuni moraju pasti

Košarkaška reprezentacija BiH, nakon tijesnog poraza od Gruzije (95:96), večeras nastavlja kvalifikacije za Eurobasket 2013. u Sloveniji. Izabranici Aleksandra Petrovića otputovali su u Sibiu, gdje će s početkom u 18 sati izaći na megdan Rumunima.

Bez obzira na umor i pomalo narušenu atmosferu poslije poraza u dvorani "Mirza Delibašić", bh. košarkaši i selektor Petrović očekuju pobjedu. Iako su svjesni da ih ne čeka nimalo lagan zadatak protiv jednog od autsajdera Grupe D.

"S obzirom na to da su Rumuni pauzirali šest dana čekaju nas potpuno odmorni i motivisani. Stoga je jasno da nas čeka teška utakmica. Otputovali smo u Sibiu u srijedu kako bismo kroz dva treninga mogli uhvatiti ritam i odigrali dobru utakmicu. Rumunija je reprezentacija koja ima sedam, osam dosta dobrih igrača i dva, tri vrhunska. Prije svih to su visoko krilo Vlad Moldoveanu koji nastupa za Beneton iz Treviza i 221 centimetar visoki centar Ionut Dragušin. Imaju taj koncept sa visokim igračima i ukoliko im se dozvoli da uđu u svoj ritam mogu biti jako neugodni", kaže Petrović i nastavlja:

S obzirom na to da su pauzirali šest dana čekaju nas potpuno odmorni i motivisani, kaže Petrović

"Što se nas tiče prije svega se moramo odmoriti, jer imamo ekstremno kratak roster i nekoliko naših igrača je u protekle tri utakmice provelo dosta vremena na parketu. Naravno, svjesni smo da Rumunija nije nimalo lagan rival, ali idemo na pobjedu kako bismo se iskupili za poraz protiv Gruzije i nastavili put ka Evropskom prvenstvu", jasan je selektor bh. košarkaša.

Odličnu utakmicu protiv Gruzijaca odigrao je centar bh. tima Nedžad Sinanović, kojeg čeka borba za rumunskim gorostasom Dragušinom. S obzirom na to da su podjednake visine biće zanimljivo vidjeti duel dva diva.

"Najvažnije je da poraz sa Gruzijom zaboravimo, mada je to veoma teško. Nakon lošeg otvaranja odigrali smo odličnu utakmicu i treba da idemo u tom pravcu. Sada smo potpuno fokusirani na Rumuniju. Jedan poraz ne smije nas pokolebati, kvalifikacije su duge. Imamo još pet utakmica i treba da pokušamo u svakoj ostvariti pobjedu", kaže Sinanović.

Zanimljivo na klupi Rumunije sjedi Sarajlija Mladen Ostojić, koji odlično poznaje naš tim. U dosadašnjem toku kvalifikacija Rumuni su savladali Holanđane sa 90:84 i izgubili od Gruzijaca 64:80.

Danas se nastavljaju kvalifikacije i u ostalim grupama. U Grupi A Srbija dočekuje Estoniju, a Crna Gora će ugostiti Slovačku. Hrvatska je u Grupi C, također, domaćin Mađarskoj.

 

Grupa D

Parovi 4. kola (24. avgust): SIBIU: Rumunija - BiH (18 sati), TBILISI: Gruzija - Letonija (17). Slobodna je Holandija.

 

1. BiH          3        2        1        289:269        5

2. Gruzija     2        2        0        176:159        4

3. Letonija    2        1        1        169:157        3

4. Rumunija2        1        1        154:164        3

5. Holandija3        0        3        243:282        3

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije