Košarka

Marko Ljubičić: Žalim što nisam igrao za Patizan

Marko Ljubičić: Žalim što nisam igrao za Patizan
Foto: N.N. | Marko Ljubičić: Žalim što nisam igrao za Patizan

Jedina stvar za kojom žalim je što u karijeri nisam zaigrao za Partizan 2011. godine, kada sam u dresu Metalca igrao odlično i bio najkorisniji igač (MVP) Superlige Srbije. Imali smo neke razgovore i pregovore o prelasku u "crno-bele", ali to se na kraju nije dogodilo.

Rekao je ovo košarkaš bh. šampiona Igokee Marko Ljubičić, koji je tokom dosadašnje karijere igrao za 11 klubova. Sa Budućnošću i MZT-om osvajao je duple krune u Crnoj Gori i Makedoniji, a od zemalja van regiona iskusni internacionalac (30 godina) igrao je u Grčkoj, Ukrajini i Španiji. Kao najdraža iskustva izdvaja period u Valjevu i na Pirinejskom poluostrvu.

"Period u Metalcu je svakako bio odskočna daska za mene i dalju karijeru. Igrali smo jako dobro, a trener Velimir Gašić je u meni prepoznao lidera ekipe. Bili smo i jako blizu senzacije i plasmana u ABA ligu. Pored toga, u odličnom sećanju ostalo mi je igranje u Španiji, kada sam nastupao za Manresu. Radi se o ogromnom kvalitetu, drugoj dimenziji košarke u odnosu na sve gde sam igrao. Bilo je lepo i u Grčkoj i Ukrajini, svaka sezona nosi nešto novo i pozitivno", kaže Ljubičić.

Plejmejker Aleksandrovčana se dobro uklopio u najbolju sportsku ekipu u BiH, za koju u regionalnoj ABA ligi ove sezone prosječno bilježi 9,6 poena, 3,5 asistencija i 3,3 skoka po meču. Ističe da mu život ovdje godi i da ga dosta podsjeća na rodni kraj, a još ne razmišlja o produžetku ugovora.

"Meni i porodici je jako lepo ovde, mi smo iz Novog Sada, koji je skoro isti grad kao Banjaluka. Sličan je mentalitet ljudi i celokupna situacija. Što se tiče nastavka saradnje, još nemam planove, jer želim da ostanem fokusiran na ostatak sezone. Posle sezone videću s Upravom kakvi su im planovi i da li sam još u svrsi tima", kazao je Ljubičić.

Što se tiče učinka ekipe u ABA ligi, kaže da je osnovni cilj ispunjen, ali da se možda moglo i više dosad. Tim Dragana Bajića, trenera "igosa", obezbijedio je opstanak na Jadranu za narednu sezonu, a više nema šansi za plej-of. Nakon tri kola, koja su ostala u ABA ligi i u kojima je cilj da se ostvari što bolji učinak, slijede obaveze na domaćem planu. Ljubičić priželjkuje treću duplu krunu u karijeri.

"Osvajanje Kupa i prvenstva BiH su prioritet, za to se maksimalno spremamo. Moraće se igrati maksimalno angažovano od početka do kraj u tom finalnom delu sezone", zaključio je Ljubičić.

Preston je zver

slika preston

Amerikanci Kejtin Rajnhart i Bili Preston su nedavna pojačanja Igokee, koja se polako uklapaju u sistem. Marko Ljubičić ima pozitivno mišljenje o obojici.

"Preston je mlad momak, fizički je prava zver, došao je kao pomoć nama, a i mi njemu želimo da pomognemo. Pred njim je svetla budućnost ako bude radio i bude stabilan u glavi. Treba vremena da se privikne na igru ovde, košarka koja se igra na koledžima i srednjim školama u SAD ne može da se poredi sa seniorskom u Evropi. Tamo se dosta toga zasniva na igri jedan na jedan, dok je ovde akcenat na pikenrolu. Kej (Rajnhart) je veliki radnik, sluša sve što mu se kaže i dobro se uklopio u tim. Radi se o odličnom šuteru", smatra Ljubičić.

Reprezentacija igraču donosi dobro

Marko Ljubičić osvojio je zlatnu medalju sa reprezentacijom Srbije na Univerzijadi u Šenženu 2011. Prethodne godine poziv univerzitetske selekcije odbilo je 25 igrača.

"Drugačija su vremena, u tom periodu je kada dobiješ poziv automatski značilo da ćeš da igraš. Sada su tu druge stvari, poput menadžera, mogućnosti povreda i priča koliko je to dobro. Lično mislim da reprezentacija dosta dobrog može da donese igraču za dalji tok karijere. Posle Univerzijade sam imao nekoliko dobrih ponuda. Nisam za odustajanja, ali svako ima svoj razlog i pogled na to", kaže Ljubičić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije