Košarka

Miroslav Dojčinović: Moguće i gašenje Borca

Miroslav Dojčinović: Moguće i  gašenje Borca
Miroslav Dojčinović: Moguće i gašenje Borca

Košarkaški klub Borac nalazi se na raskrsnici i još je neizvjesno da li će naredne sezone igrati Ligu BiH, Prvu ligu RS ili će ponovo doći do gašenja banjalučkog kluba. Borac koči dug od 1.050.000 konvertibilnih maraka.

Taj dug napravljen je u periodu od avgusta 2007. godine do avgusta 2010. godine, a Borcu je trenutno blokiran račun zbog sudskih presuda u visini od 120.000 KM.

"Teška je situacija, jer klub pritišću problemi dugi niz godina. Bez prave podrške, bez jakog sponzora ne možemo da riješimo situaciju. Neko je pravio nerealne ugovore, koji nisu ispoštovani i sada su oni sudskim putem došli na naplatu", rekao je Miroslav Dojčinović, direktor Borca.

NN: Koji je sljedeći potez Uprave kluba?

DOJČINOVIĆ: Sa situacijom su upoznati organi u Administrativnoj službi grada Banjaluka i Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport u Vladi RS i pokušaćemo da pronađemo najbolje rješenje za Borac. U narednih desetak dana trebalo bi da imamo sastanak i javnost će o tome biti obaviještena.

NN: Da li postoji mogućnost gašenja kluba, kao što se desilo 2006. sa Srpskim košarkaškim klubom Banjalučka pivara i da sa radom nastavi OKK Borac Banjaluka, koji je formiran prošle godine od drugog tima Borac Nektara?

DOJČINOVIĆ: Sve varijante su otvorene. Ja kao direktor ne mogu sam ništa da odlučim, samo mogu da prezentujem u kakvoj se situaciji klub nalazi. Činjenica je da ne možete ništa planirati kada vam za vratom stoji blokada. Nama interventno treba 120.000 KM da bi klub mogao da radi, a sa druge strane, plaćati avanture od prije nekoliko godina, a da nemamo novca da platimo momke koji sada igraju i treniraju je suludo. Takođe, šteta je i da se klub ugasi zbog duga, koji nije veliki u odnosu na dugove koje imaju neki drugi banjalučki klubovi.

Plaćati avanture od prije nekoliko godina, a da nemamo novca za sadašnje igrače je suludo, rekao Dojčinović

NN: I prošle godine bila je dilema da li igrati Ligu BiH ili Prvu ligu RS. Da li mislite da bi bilo bolje za klub da je igrao takmičenje na nivou RS?

DOJČINOVIĆ: I prošle godine imali smo obećanja koja nisu ispunjena. Ne bih nikoga da imenujem, ali bilo je "igrajte Ligu BiH i biće novcaš", međutim to se nije desilo. Sada smo tu gdje smo i moramo dobro razmisliti šta dalje.

NN: Koliko je novca potrebno za sljedeću sezonu ukoliko bi Borac igrao Ligu BiH?

DOJČINOVIĆ: Potrebno je minimalno 250.000 KM za sezonu u kojoj bismo igrali s mladim igračima i s jednim ili dva pojačanja.

NN: Opstanak u Ligi BiH i afirmacija mladih igrača su nešto pozitivno što je proisteklo iz krize?

DOJČINOVIĆ: Tako je i upravo je najžalosnije da ti momci naredne sezone igraju Prvu ligu RS, jer su je prevazišli. Pitanje je da li bismo ih i mogli zadržati da igraju Ligu RS, jer su interesantni i drugim klubovima. Ali, ne smijemo ih ni zavaravati i obećavati im nešto što nećemo moći da ispunimo. Svi su uradili odličan posao, dali su pečat rezultatima i oni su, uz nas u klubu, iznijeli najveći teret. Mnogi klubovi bi se ugasili da su bili u našoj situaciji. Na primjer, Zrinjski, koji je imao budžet tri puta veći od nas, ispao je iz Lige.

NN: Da li neko od košarkaša iz prošle sezone ima ugovor sa Borcem za sljedeću sezonu?

DOJČINOVIĆ: Obavili smo razgovore s njima i ovih dana, kada budemo znali na čemu smo, napravićemo ugovore. Svi su izrazili želju da ostanu u Borcu i naredne sezone. Takođe, vidjećemo i šta treneru Dragi Karaliću, koji se odrekao mnogih stvari, možemo da ponudimo.

1.050.000

konvertibilnih maraka iznosi dug Košarkaškog kluba Borac iz Banjaluke

10.000

KM bila je mjesečna plata pojedinih košarkaša, koji nisu imali zapaženu ulogu u timu

11

sudskih procesa vođeno je ili se vodi protiv Košarkaškog kluba Borac.

2

plate banjalučki klub duguje igračima koji su prošle sezone nosili dres Borca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije