Košarka

Miroslav Nikolić: Uspeh bi bio i da smo bili peti

Miroslav Nikolić: Uspeh bi bio i da smo bili peti
Miroslav Nikolić: Uspeh bi bio i da smo bili peti

O tome koliko je Miroslav Nikolić učinio za srpsku košarku ne bi trebalo trošiti previše riječi. U danima kada Srbija i dalje slavi srebro "orlova" sa Svjetskog kupa u Španiji, mnogi podvlače da je prvi pomoćnik selektora Aleksandra Đorđevića imao veliki udio u neočekivanom uspjehu.

"Ovome se niko nije nadao. Iskreno, ispraćeni smo na put od strane medija vrlo skromno, ali možda nismo ni bili zaslužili nešto više. Ipak, to je u nama probudilo inat. Ono što moram posebno da naglasim - to u šta niko nije verovao, verovao je Saša Đorđević. Bili smo slabiji od ostalih u očima drugih, ali smo želeli da se što duže takmičimo, da što duže ostanemo tamo. Nama je bilo bitno samo da uđemo u borbu za medalje, među prva četiri tima. Mada, i da smo bili peti, za nas bi to bio realno veliki uspeh", rekao je Nikolić za Mozzart sport.

On dalje naglašava da su "orlovi" i u finalu protiv SAD išli na pobjedu:

"Nismo bili nerealni ili bezobrazni, daleko bilo, već smo hteli da dobijemo, iako je bilo nerealno. Bili smo i umorni od meča sa Francuskom, izgubili smo baš zbog toga. Posle utakmice smo pali psihički, kao da smo ispali iz lige... Tako sam se ja bar osećao. Pazi, ja najviše mrzim onaj naziv 'vicešampioni'. To je ime za gubitnike i mnogo me nervira."

Nikolić je nastavio da govori o detaljima koji su mnogima nepoznati:

"Mi smo pogodili pravu formu u pravom momentu. Sale Đorđević je imao jednu priču, u koju ja nisam verovao, da budem iskren. On je govorio da će, ako neko bude 'skinuo' Španiju, to učiniti u četvrtfinalu. To je govorio još pre nego što smo otputovali tamo. Oni jesu gazili sve od početka turnira, ali desilo se da je Mark Gasol dobio dete, pa je ekipa slavila celu noć. Time su potcenili Francusku i njihov sistem koji može da dobije svakog."

Na pitanje kakav je još utisak na njega ostavio Đorđević, Nkolić je odgovorio:

"Sale je vrlo zahtevan trener, zna košarku. Još u igračkim danima on je sam sebi bio trener. Poseduje ogromnu harizmu. On je mnogo želeo uspeh i bukvalno se dešavalo da po 24 sata samo gledamo košarku, snimke rraznih utakmica... Bio je mnogo pozitivan i mislima usmeren samo na posao. I uspeli smo, zahvaljujući momcima koji su to sve izneli, kao i Teodosiću koji je bio pravi vođa."

Teo: Srbija brzo zaboravlja uspeh

Jedan od najboljih srpskih košarkaša Miloš Teodosić rekao je da se uspjeh u Srbiji brzo zaboravlja i da je pravi primjer za to Novak Đoković.

"U Srbiji se brzo zaboravljaju dobre stvari koje se naprave. Kod nas se minuli rad ne priznaje. Smatram da bi ljudi trebalo da cene to što se neko svako leto posvećuje reprezentaciji. Recimo, o našem najboljem sportisti Novaku Đokoviću, kad posle niza pobeda izgubi na nekom turniru, 30-40 odsto Srbije govori u negativnom kontekstu. Tako nešto ne bi trebalo da se dešava", kaže Tedosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije