Košarka

Mujanović: Velika čast, ali trebalo je da bude ranije

Mujanović: Velika čast, ali trebalo je da bude ranije
Foto: Ilustracija | Mujanović: Velika čast, ali trebalo je da bude ranije

Velika mi je čast što sam primljena u FIBA Kuću slavnih. To je veliko dostignuće, mada sam, iskreno, i ranije očekivala ovu nagradu, ali zbog neažurnosti Košarkaškog saveza BiH to se nije desilo, kaže jedna od najboljih košarkašica svih vremena i jedina sportašica sa ovih prostora sa ovim priznanjem Razija Mujanović.

FIBA je danas i zvanično potvrdila da je proslavljena sportašica primljena u Kuću slavnih. Pored jedne od najboljih sportašica BiH svih vremena, Komitet za priznanje ovo laskavu titulu, za koju je konkurisalo 150 imena, dodijelio je još, između ostalih, Toniju Kukoču, Šakilu O'Nilu, Dušanu Ivkoviću te američkoj reprezentaciji, prvom originalnom drim timu iz 1992. godine.

"Prošle sedmice obavijestili su me o nagradi. Bilo je pitanje momenta kada će se to desiti. Mene su prvo iz Brčko distrikta htjeli predložiti prije dvije godine, ali nisu bili nadležni, tek onda su se sjetili iz KS BiH i dostavili prijavu. S obzirom na to da kod nas sve kasni, ništa neočekivano", ističe Mujanovićeva, koja se tako pridružila legendarnom Mirzi Delibašiću, koji je 2007. godine ušao u društvo "besmrtnih", ali i drugim velikim košarkašima poput Majkla Džordana, Dražena Petrovića...

Razija iz sebe ima impresivnu karijeru. Slavu je stekla prvo sa svojim tuzlanskim Jedinstvom, s kojim se 1989. godine popela na krov Evrope. Potom je to uradila još tri puta sa ekipama Valensije i Koma (2). Za reprezentaciju je dala nemjerljiv doprinos. Osvojila je zlato na Olimpijskim igrama 1988. godine, bila je svjetski prvak 1990. godine, a u kolekciji ima i dva zlata sa evropskih šampionata (1987, 1991).

Proslavljena košarkašica, koja je tri puta proglašavana za najbolju u Evropi, za "Nezavisne" govori da joj još niko iz KS BiH nije čestitao na ovoj nagradi.

"Niko me iz Saveza nije zvao, čestitali su mi moji prijatelji i bivši sportisti. Priznali to ili ne, ovo je velika stvar za mene, ali i bh. sport uopšte. Nažalost, kod nas su svi opterećeni svojim neuspjehom, tako da mogu da ti priznaju sve osim uspjeha", kazala je košarkašica koja je među prvim igračicama iz Evrope koja se okušala u američkoj profesionalnoj WNBA ligi (igrala je za Detroit).

Mnogi se i dan-danas čude zašto ovoj sportskoj veličini nema mjesta u nekoj od sportskih institucija, prije svega u bh. košarci.

"Nikad nisam bila nametljivica, možda je neko očekivao da se ja namećem, ali ja to ne znam. Zašto me nema, trebati pitati njih", zaključila je Mujanovićeva, koja se već polako sprema za 30. septembar, kada će u Ženevi biti održana specijalna ceremonija prijema u FIBA Kuću slavnih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije