Košarka

Na Euro mogu samo na veresiju

Na Euro mogu samo na veresiju
Na Euro mogu samo na veresiju

Pripreme muške košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine su počele treningom u petak na Ilidži, ali nastup na Eurobasketu je pod ogromnim znakom pitanja.

Potvrdio je ovo direktor bh. tima Igor Stojanović, naglasivši da njihov apel za pomoć niko od vladajućih struktura Federacije BiH nije čuo. Na računu Košarkaškog saveza BiH i dalje je nula KM, a sudbina državnog tima trenutno zavisi samo od dobre volje vlasnika hotela ili prevozničkih kompanija.

"U hotel 'Kristal' smo ušli samo zahvaljujući dobroj volji vlasnika, koji nas je pustio na dug ili na veresiju. Isto tako se nadamo da će razumijevanje imati i prevozničke kompanije. Novca nemamo i naš nastup na Evropskom prvenstvu u ovom trenutku je veoma neizvjestan. Na Eurobasket, po svemu sudeći, možemo samo na veresiju ili ćemo u protivnom morati otkazati učešće. Od nas su digle ruke federalne vlasti, koje su nam glavni sponzor", istakao je Stojanović.

Selektor Duško Ivanović na okupljanju je imao 15 košarkaša. To su Nemanja Gordić, Muhamed Pašalić, Marko Šutalo, Dalibor Peršić, Adin Vrabac, Marko Jošilo, Nedim Buza, Milan Milošević, Miroslav Todić, Stefan Glogovac, Elmedin Kikanović, Draško Albijanić, Andrija Stipanović, Emir Zimić i Adi Zahiragić. Dobra vijest u nizu loših je da se u hotelu pojavio i Nihad Đedović. Iako je zajedno s Mirzom Teletovićem i Jusufom Nurkićem prethodnih dana gotovo definitivno otkazan njegov nastup, situacija u vezi s pasošem u narednim danima mogla bi biti riješena.

"Moja želja da nastupim za BiH na Eurobasketu nije upitna. Vjerujem da će problem u vezi s ponovnim dobijanjem državljanstva BiH biti riješen. Stojim na raspolaganju selektoru i nadam se da ćemo i pored silnih problema uspjeti ostvariti dobar rezultat", rekao je košarkaš Bajern Minhena, koji je nedavno na zahtjev kluba postao državljanin Njemačke.

Optimista je i centar reprezentacije Elmedin Kikanović. Nedavno je potpisao ugovor sa berlinskom Albom i na Evropskom prvenstvu biće jedan od ključnih igrača.

"Veoma sam sretan što sam ponovo u dresu našeg nacionalnog tima i što smo se okupili. Nadam se da će nas zdravlje poslužiti i da ćemo svi izdržati teške i naporne pripreme koje nas očekuju. Čeka nas vrlo jako i teško takmičenje. Svih šest ekipa u grupi želi proći dalje, tako da i mi ulazimo s istim ambicijama. Vjerujemo da ćemo, iako oslabljeni, pokazati kvalitet i još jednom obradovati sve istinske navijače naše države", rekao je Kikanović.

Do odlaska na EP bh. tim bi trebalo da odigra 12 test utakmica. Planirana su učešća na turnirima u Grčkoj, Turskoj, Hrvatskoj i Sloveniji. Na Eurobasketu, koji se igra od 5. do 20. septembra, biće u grupi A s Izraelom, Poljskom, Rusijom, Finskom i Francuskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije