Košarka

Našli Amerikanca, čekaju Todorovića

Našli Amerikanca, čekaju Todorovića
Našli Amerikanca, čekaju Todorovića

Načelno smo se dogovorili o tome kojeg ćemo Amerikanca angažovati za "Eurobasket 2015".Mislim da smo pronašli pravo rješenje, kazao je Harun Mahmutović, generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH.

On se prošle sedmice u Beogradu sastao sa Duškom Ivanovićem, selektorom BiH, i tom prilikom su uglavnom razgovarali o širem spisku igrača za EP i praktično došli do 24 imena.

Mahmutović naglašava kako je najveći problem bio naturalizovani igrač, tačnije Amerikanac na poziciji plejmejkera, koji će pojačati bh. tim za EP. Osim njega, na spisku bi se moglo naći još nekoliko novih imena, među kojima je i mladi Dejan Todorović iz Bilbao Basketa.

"Što se tiče pleja, sve što mogu reći jeste da se radi o euroligaškom košarkašu. Dugo smo razmišljali koga ćemo angažovati, ali smo u petak definitivno zaključili tu priču. Sada je ostalo još da igrač dođe iz SAD i preda papire za državljanstvo. Čim dođemo do toga objavićemo o kojem se košarkašu radi", priča Mahmutović i nastavlja:

"Na širem spisku bi trebalo da bude i Dejan Todorović, koji još nije donio odluku, ali očekujemo da će to učiniti u narednim danima. Radi se o veoma dobrom i mladom košarkašu, pred kojim je lijepa budućnost. U stalnom smo kontaktu s njegovim menadžerom Zoranom Savićem i nadam se da ćemo uskoro dobiti pozitivan odgovor. Stalo nam je do njega i voljeli bismo ga vidjeti u dresu BiH, mada na pozicijama koje on igra vlada velika konkurencija. Tu su Nihad Đedović, Marko Šutalo, Milan Milošević... ali jaka konkurencija i jeste ono što nam treba."

Širi spisak biće poznat do početka maja.

"Iskreno, selektor ne samo da u glavi ima širi spisak, nego i otprilike zna na kojih će 15 igrača računati na pripremama za 'Eurobasket', ukoliko sve bude u redu i ne bude povreda. Upravo iz tog razloga pričekaćemo do maja i onda objaviti širi spisak igrača za EP", zaključuje Mahmutović.

Pripreme za "Eurobasket 2015", na kojem će BiH igrati u Grupi A, čiji je domaćin Monpelije, počeće 23. jula u Sarajevu. Prvi susret u grupi bh. košarkaši igraće 5. septembra protiv Poljske.

Mutić u dresu bh. kadeta

Još jedan košarkaški biser ove godine ćemo gledati u dresu BiH. Riječ je o Lazaru Mutiću, košarkašu madridskog Reala, koji je karijeru počeo u banjalučkom Basketu 2000. Mutić će nastupati za kadetsku (U-16) reprezentaciju BiH na Olimpijadi mladih u Gruziji u julu ove godine, a zatim u avgustu i na Evropskom prvenstvu A divizije u Litvaniji. KS BiH se bori za još jednog košarkaša Reala, a to je Dino Radončić, sin nekadašnjeg rukometnog bh. reprezentativca Damira.

"Pokušavamo privoliti Radončića da igra za BiH. Međutim, s njim je situacija dosta komplikovana jer su za njega zainteresovane čak četiri zemlje. Osim nas, žele ga Crna Gora, Srbija i Španija", kaže Mahmutović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije