Košarka

Nikola Kalinić: Meč u Banjaluci za veliko hvala Republici Srpskoj

Nikola Kalinić: Meč u Banjaluci za veliko hvala Republici Srpskoj
Nikola Kalinić: Meč u Banjaluci za veliko hvala Republici Srpskoj

BANJALUKA - Meč u Banjaluci biće sjajna prilika da zahvalimo publici u Republici Srpskoj za svu podršku koju dobijamo, kao i da se još jednom uvjerimo da smo spremni za iskušenja koja nas očekuju, istakao je za Nikola Kalinić, košarkaški reprezentativac Srbije, koja će sutra u prepunoj dvorani “Borik” protiv Slovenije odigrati posljednji prijateljski meč u sklopu priprema za Evropsko prvenstvo.

“Čuo sam da će dvorana biti puna, očekujem veliku energiju sa tribina, a na nama je da se ljudima, koji dođu i koji će navijati za nas u Nemačkoj, odužimo dobrom partijom. Srbija u ovom sastavu nikada nije igrala u Banjaluci i ovo je lijepa prilika i za nas i za gledaoce da zajedno uživamo u spektaklu", istakao je Kalinić za Glas Srpske.

Da li ste ikada u karijeri igrali u Banjaluci?

“Jesam, bio sam na probi u Crvenoj zvijezdi pre pet, šest godina i nastupili smo na jednom turniru. I tada su tribine bile pune, publika se razumije u košarku, a mene je, pored, toga očarao i grad, te domaćini koji su se trudili da nam izađu u susret za sve što nam je potrebno.”

Pripreme za Evrobasket su pri kraju, meč u Banjaluci je posljednji u nizu prijateljskih. Da li ste zadovoljni urađenim?

“Vrijeme mi je bukvalno proletjelo i uopšte nisam svjestan da smo na kraju jednog ciklusa. Mislim da smo sve dobro uradili, što pokazuju i dosadašnje kontrolne utakmice. Vrijeme do početka prvenstva iskoristićemo za dodatno popravljanje sitnica koje na velikom takmičenju mogu da budu presudne. Iako je meč u Banjaluci prijateljskog karaktera, nama je jako važan, pogotovo što je posljednji. Uvijek je dobro kada na veliko takmičenje odete pobjedom, a imamo i dodatni motiv da se publici prikažemo u odličnom svjetlu.”

Selektor Aleksandar Đorđević, kao ni vi igrači ne krijete da su ambicije visoke. Može li Srbija do toliko željenog finala i plasmana u Rio?

“Apetiti su porasli poslije Svjetskog prvenstva na kojem smo praktično postali prvaci, ne računajući Amerikance. Kada ste drugi na svijetu nemate potrebe da se krijete, nego treba jasno da kažete šta su ciljevi. Finale je prvi i najveći cilj i mislim da ga možemo ispuniti, iako je grupa vrlo jaka.”

Srbija će u prvoj fazi igrati protiv domaćina Njemačke, zatim Španije, Italije, Turske i Islanda. Ko je najveći rival za prvo mjesto u grupi.

 “Uh, grupa je stvarno vrlo jaka i nezgodna. Njemačka je sa Dirkom Novickim uvijek opasna, Španci su malo oslabljeni, ali je i njihova druga petorka strašna, Italijani su poslije dugo vremena u kompletnom sastavu sa NBA zvijezdama, dok je i Turska sa podmlađenim sastavom vrlo opasna. Ni Island nije za potcjenjivanje. Ipak, kao što sam rekao, naše ambicije su jasne, nemamo razloga da se plašimo ikoga ukoliko budemo na nivou, a vjerujem da hoćemo.”

Selektor posebno insistira na odbrani. Da li ste taj segment igre dovoljno uvježbali?

“U dosadašnjem dijelu priprema bili smo na visini zadatka. Svjesni smo da od dobre odbrane sve počinje, s toga razumijemo insistiranje selektora. Imamo igrače koji se dobro otvaraju u kontre, tako da znamo da odbrana praktično rješava i pola posla u napadu.”

Prošla sezona za vas je bila kao iz snova. Odigrali ste odlično u dresu Crvene zvezde, osvojili tri trofeja, a ovog ljeta potpisali ugovor sa Fenerbahčeom. Da li ste spremni za nove izazove?

“Iskreno, nisam planirao da napustim Zvezdu poslije samo godinu, pogotovo poslije sezone kakvu smo imali. Ipak, Zvezdi je došla odlična ponuda Fenerbahčea, koju nisu mogli da odbiju, a ja sam u dogovoru sa agentima odlučio da je prihvatim. Nikada neću zaboraviti ono što sam doživio u Zvezdi, ali sada se okrećem novim izazovima. Fenerbahče je klub koji cilja sam vrh Evrope, ali prvo moram da završim posao sa reprezentacijom, pa tek onda da razmišljam o odlasku u Tursku.”

U Fenerbahčeu ćete sarađivati sa legendarnim Željkom Obradovićem, šta očekujete od saradnje sa njim?

 “To je bio tas na vagi koji je prevagnuo kada sam dobio ponudu. Željko je vjerovatno najbolji trener u istoriji evropske košarke, svi žele da sarađuju s njim, jer znaju da će postati bolji košarkaši i ljudi. Stvarno mi je velika čast što me je jedan takav trener želio u svojoj ekipi i daću sve od sebe da ga ne razočaram.”

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije