Košarka

Nurkić: Vrijeđali su me bez dokaza, Konaković: Nurkić bitniji od mene za BiH

Nurkić: Vrijeđali su me bez dokaza, Konaković: Nurkić bitniji od mene za BiH
Nurkić: Vrijeđali su me bez dokaza, Konaković: Nurkić bitniji od mene za BiH

SARAJEVO - Predsjednik Košarkaškog saveza BiH Dino Konaković, generalni sekretar Harun Mahmutović i direktor reprezentacije Igor Stojanović kreatori su kampanje protiv mene, napisao je Jusuf Nurkić, košarkaški reprezentativac BiH i član Denvera.

Već mjesecima traje rat između mladog igrača i Košarkaškog saveza BiH, zbog čega član NBA ligaša nije nastupio na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu. Sve je počelo prošle godine kada je Nurkić, tada član Cedevite, napustio pripreme reprezentacije i sve do sada nije riješen spor između ove dvije strane. Epilog bi mogao uslijediti uskoro pošto je centar Denvera poslao pismo Upravnom odboru KS BiH u kojem zahtijeva da se, ukoliko je kriv, kazni on, a u suprotnom pojedinci iz Saveza.

"U avgustu prošle godine počela je kampanja kojoj je cilj da se trajno naruši moj ljudski i sportski integritet, profesionalni kredibilitet i što je možda pokretačima afere najbitnije, Jusuf Nurkić otjera iz košarkaške reprezentacije BiH i postane omražena ličnost u sportskoj javnosti", stoji u njegovom pismu UO KS BiH, u kojem je i označio Konakovića, Mahmutovića i Stojanovića kao glavne krivce: "Kao član KS BiH i državni reprezentativac očekujem da Upravni odbor riješi ovaj slučaj i to na način da sankcionira mene ako postoji ikakva validna dokumentacija, prijava i odluka nadležne komisije, ili one koji su lagali i obmanjivali i vas i javnost i time nanijeli ogromnu štetu i Savezu i reprezentaciji".

Košarkaš Denvera ističe da je na njegov račun iznijeto niz teških optužbi, a niti jedan dokaz nije prezentovan.

"Javno su me vrijeđali na najvulgarniji način i učinili sve da unište moju reputaciju i kao osobe i kao sportaša, a da pri tome nisu podnijeli nijedan validan dokaz. Čak i dokaze koje su dobili kao što je moj liječnički nalaz iz avgusta prošle godine nikad nisu smjeli zvanično objaviti jer bi naškodili svojoj kampanji. Kako je Eurobasket prošao i uskoro počinje novi ciklus, očekujem nastavak kampanje protiv mene", između ostalog je napisao Nurkić i nastavio: "Kako bih to preduprijedio, a imajući puno povjerenje u vas, očekujem da Upravni odbor postupi na pravi način i ovaj spor riješi unutar institucija, bez uplitanja javnosti i negativnog medijskog publiciteta. Spreman sam prihvatiti bilo koju sankciju ukoliko je u legalnom i redovnom postupku utvrđena moja eventualna disciplinska odgovornost te, poslije toga, nastaviti ispunjavati reprezentativne obaveze".

Igor Stojanović, direktor reprezentacije kojeg je Nurkić označio kao jednog od onih koji vode kampanju protiv njega, nije želio komentirati istup mladog košarkaša.

"Nemam se namjeru oglašavati povodom njegove izjave. Moja je dužnost da obezbijedim kvalitetne pripreme, što boljeg trenera, dnevnice, utakmice... Sve sam uspio bez pomoći države. Možemo pričati o tome kako sam odradio svoj posao", kazao je Stojanović.

Ni Mahmutović nije želio govori o ovoj temi: "Umoran sam od svega, tako da ovaj put nemam nikakav komentar".

Odgovor preko Facebooka

Putem svog Facebook profila oglasio se predsjednik Košarkaškog saveza BiH, Elmedin Konaković.

"Prije više od godinu dana Nurkić je otišao sa priprema reprezentacije na pregled u Zagreb, rekao je da se vraća za dva-tri dana i nije se više vratio. Ljudi iz Saveza su pokušali da stupe sa njim u kontakt, nije se javljao, poslao je preko novinara poruku da je povrijeđen i da neće igrati. Na zahtjeve ozbiljnog ljekarskog tima da se vrati i da oni pogledaju složenost povrede nije odgovarao. Timski sportovi ne trpe takvu vrstu nediscipline i nije korektno prema ostalim igračima tolerisati takav odnos pojedinca", piše Konaković.

Podsjeća da je ranije pred EP u Francuskoj rekao da bi sa zadovoljstvom dao ostavku na mjesto predsjednika KSBiH ako bi to značilo povratak Nurkića u nacionalni tim "jer je sigurno on mnogo bitniji timu od mene".

"Sutra je redovna skupština KSBiH i ja od sutra nisam više predsjednik KSBiH, ističe mi mandat. Zbog obaveza vjerovatno neću ostati ni u UO KSBiH. Bit ću presretan ako Jusuf Nurkić ipak odluči da igra za zemlju u kojoj se rodio", zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije