Košarka

Od trnja do MVP priznanja

Od trnja do MVP priznanja
Od trnja do MVP priznanja

Stefon Kari, košarkaš Golden Stejta, najkorisniji je igrač (MVP) NBA lige u sezoni 2014/15, prenosi agencija AP.

Kari je navodno dobio najviše glasova novinara iz SAD i Kanade, a očekuje se da zvaničnu potvrdu dobije uoči druge utakmice polufinala plej-ofa protiv Memfisa. Plejmejker Voriorsa je iza sebe ostavio Džejmsa Hardena iz Hjustona, Rasela Vestrubruka iz Oklahome i četvorostrukog osvajača nagrade Lebrona Džejmsa iz Klivlenda, čime je postao prvi član Voriorsa s tim priznanjem još od Vilta Čembrlena i 1960, kada je klub nastupao u Filadelfiji.

Ubica dječjeg lica, kako ga zovu, gradio je svoj put izlazeći iz očeve sjene jer je Del Kari takođe bio poznati NBA košarkaš. Ali, nije mu bilo lako u početku. Najpoznatiji univerziteti nisu mu ponudili saradnju kad je završio srednju školu, smatrajući ga preniskim (190 cm). A kad je potom zablistao u dresu Dejvidsona, većina NBA skauta smatrala je da mu je građa previše krhka da bi mogao da se nosi sa krupnijim plejmejkerima u najjačoj ligi svijeta, gdje su odbrane na daleko višem nivou od koledž košarke. Ipak, momak koji fascinira brzinom, driblinzima i preciznošću, uspio je da natjera Golden Stejt da ga kao sedmog pika izabere na draftu 2009. godine. A onda je u prve tri sezone dva puta operisao desni skočni zglob, ostavivši mnoge da se pitaju hoće li uspjeti? "Ratnici" su, međutim, vjerovali u njega. Pokazali su to i četvorogodišnjim ugovorom od 44 miliona dolara pred početak sezone 2012/13, a on im se odužio fantastičnim partijama. Prošle sezone je oborio NBA rekord sa 272 trojke u ligaškom dijelu sezone, a ove je taj rekord nadmašio - sada glasi 286. U ovom šampionatu vodeći Golden Stejt do istorijskih uspjeha prosječno je ubacivao rivalima 23,8 poena, imao je 7,7 asistencija, 4,3 skoka i dvije "krađe" po meču, šutirajući ukupno sa 48,7 odsto uspješnosti iz igre, a ubacujući čak 44,3 odsto šuteva za tri poena.

Koliko je dobar Kari je pokazao i u prvoj polufinalnoj utakmici plej-ofa Zapadne konferencije u kojoj su "ratnici" ubjedljivo savladali Memfis sa 101:86. Sa 22 poena, sedam asistencija i četiri ukradene lopte bio je najbolji igrač susreta. Najbolji kod Grizlisa bio je Mark Gasol sa 21 poenom, devet skokova uz po tri asistencije i ukradene lopte. Do prednosti u polufinalu, ali Istočne konferencije, stigao je i Vašington, koji je slavio u Atlanti sa 104:98. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije