Košarka

Okršaj košarkaša Srbije i Italije na EP: Tradicija na strani "orlova"

Okršaj košarkaša Srbije i Italije na EP: Tradicija na strani "orlova"
Foto: Fiba.com | Okršaj košarkaša Srbije i Italije na EP: Tradicija na strani "orlova"

Košarkaše Srbije večeras od 20.30 u "Sinan Erden areni" u Istanbulu u četvrtfinalnom duelu protiv Italije očekuje najbitniji ispit u dosadašnjem toku Evropskog prvenstva. Ulog je plasman u polufinale i još dva meča, gdje bi u slučaju samo jedne pobjede "orlovi" osvojili medalju koju na EP čekaju još od 2009, kada su u Poljskoj bili srebrni.

Srbija je prema ocjenama stručnjaka favorit na ovom meču, ali to treba da pokaže na terenu. U pripremnom meču za EP "orlovi" su na krilima centra Bobana Marjanovića (21 poena i osam skokova) slavili 73:65 protiv Italije pa bi upravo centarska linija aktuelnih svjetskih i olimpijskih viceprvaka mogla da budu "iks faktor". Naruku im ide i to što uzdanice "azura" Marko Kusin i Pol Biliga spadaju među lošije centre na prvenstvu. Uz centre bi i Stefan Jović svojim razigravanjima trebalo da bude jedna od bitnijih karika na ovom meču za Srbiju. Najviše ipak u igri Srbije zavisi od Bogdana Bogdanovića, koji je sa 19,3 poena po meču prvi strijelac i sa 5,3 asistencija drugi asistent u timu. Osnovna snaga Italijana leži u spoljnoj liniji gdje najveće ovlasti imaju bek NBA ligaša Atlante Marko Belineli i krilo evropskog prvaka Fenerbahčea Luiđi Datome. Belineli bilježi 1,8 poena po meču dok je Datome na prosjeku od 15 poena i 4,7 skokova na prvenstvu.

Datome je igrao prethodne sezone sa Bogdanovićem, a pred ovaj meč ističe da neće biti sentimentalnosti prema bivšem klupskom drugu.

"Prijateljstva na terenu nema, naravno. On i ja ćemo raditi najbolje za naše timove. Bićemo prijatelji opet poslije meča. Znam da je spreman, on voli ovu igru i mečeve sa velikim pritiskom i važnošću", rekao je Datome.

On je govorio i šta je po njegovom mišljenju najveća snaga Srbije.

"Pobjednički mentalitet. To je nešto što se ne uči. Dobijate ga sa svakim uspjehom, godinama rada, trenerima, igračima. Moramo da ostanemo fokusirani", zaključio je Italijan.

Naruku Srbiji pred ovaj meč ide i tradicija u ovom vijeku jer ih "azuri" u zvaničnim mečevima nisu porazili još od Evropskog prvenstva 1999. godine. Tada je Italija predvođena Gregorom Fućkom, koji je bio najkorisniji igrač (MVP) šampionata, porazila Jugoslaviju, čija je Srbija nasljednica, u polufinalu šampionata u Francuskoj i kasnije osvojila zlatnu medalju. Srbija se sjeća epilogu kakav je bio na EP 1997. u Barseloni. Tada su "plavi" granitnom odbranom došli do pobjede 61:49 u finalu nad Italijanima, a MVP prvenstva bio je Aleksandar Đorđević, današnji selektor Srbije. Otkada Srbija samostalno nastupa dva tima su se sastala na prethodna tri EP, a svaki put su "orlovi" bili dominantan tim i ostvarili pobjede dvocifrenom razlikom. Najvažniji meč u posljednjih deset godina bio je onaj za sedmo mjesto na EP u Sloveniji 2013. koji je odlučivao ko će na Svjetsko prvenstvo. Srbija je bila bolja 76:64, otišla na SP, osvojila srebrnu medalju, što joj je pošlo za rukom i prošle godine na Olimpijskim igrama u Riju. Može se reći da je taj meč sa "azurima" bio prekretnica za srpski tim u narednim godinama.

Protivnik pobjedniku ovog meča u polufinalu biće Grčka ili Rusija, koje igraju od 17.45. Rusi najviše nade polažu u do sada nezaustavljivog Alekseja Šveda, koji je sa 23,7 poena po meču prvi strijelac prvenstva. Veliku podršku Švedu daju centar Bruklin Netsa Timofej Mozgov i Andrej Voroncevič. Rusi su snagu pokazali pobjedama u Grupi D nad domaćinom Turskom i Srbijom kao i demoliranjem Hrvatske u osmini finala. Sinoć su na programu bili prvi četvrtfinalni mečevi Njemačka  Španija i Slovenija  Letonija.

* 3 puta su se Italija i Srbija sastale na posljednja tri Evropska prvenstva i svaki put su "orlovi" slavili dvocifrenom razlikom

* 18 godina Italija nije pobijedila Srbiju u zvaničnim mečevima

Oproštaj Simona

Poraz u osmini finala Hrvatske od Rusije 78:101 vjerovatno će značiti kraj reprezentativne karijere za Krunoslava Simona u nacionalnom timu, što je igrač i najavio po povratku u Zagreb.

"Osjećaj je isti kao posljednjih pet godina. Ja sam imao svoju šansu na pet takmičenja zaredom. Vrijeme je za nove momke, sljedeće generacije. Mi svake godine ponavljamo iste greške", kazao je Simon.

Pop**an cvijet

Predsjednik HKS Stojko Vranković i čelnik Stručnog saveta Dino Rađa oglasili su se nakon neuspjeha hrvatske reprezentacije na Evropskom prvenstvu i poraza od Rusije u osmini finala.

"Nije dobro, ali neću na brzinu da dajem komentare. Osećaj je loš...", počeo je Vranković, a na to do se nadovezao Rađa:

"K'o pored puta pop**an cvijet... Dajte nam malo vremena, vruće glave niko nije davao dobre izjave, tako neću ni ja. Radije bih da me 'Irma' tuče na Floridi, nego da ovo proživljavam."(Jutarnji list)

Dnevnice Italijana

Košarkaši Italije dobijaju finansijsku nadoknadu za nastup na Evrobasketu, prenosi "Gazeta delo sport". Košarkaški savez Italije plaća dnevnice igračima, ali nisu svi isto rangirani. Oni koji su odigrali do 49 mečeva dobijaju po 100 evra svakoga dana, oni koji su upisali između 50 i 99 nastupa plaćeni su po 150 evra dnevno, dok igrači koji imaju trocifren broj dobijaju po 200 evra. Osim toga predsjednik Saveza Đani Petrući najavio je novčane nagrade za cijeli tim ako uzmu medalju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije