Košarka

Osveta Partizana, Budućnost pred ciljem

Osveta Partizana, Budućnost pred ciljem
Osveta Partizana, Budućnost pred ciljem

Košarkaši Partizana pobijedili su Crvenu zvezdu sa 70:68 (22:17, 20:18, 16:13, 12:20) i izjednačili rezultat u polufinalnoj seriji plej-ofa ABA lige na 1:1.

Partizan je napravio brejk i u mnogo boljoj atmosferi dočekuje treći meč, koji je na programu u subotu pred svojim navijačima. Za razliku od prve utakmice, "crno-bijeli" su ovog puta bili bolji rival i kontrolisali dešavanja na terenu skoro svih 40 minuta. Izabranici Duška Vujoševića u potpunosti su nadskakali protivnika (42:30) i zaustavili ove sezone najboljeg igrača Zvezde Bobana Marjanovića (samo dva poena). Utakmica je riješena u uzbudljivoj završnici, iako su gosti u 23. minutu imali prednost od 14 poena (35:49). Tim sa Malog Kalemegdana imao je priliku da dođe do pobjede, ali je pokušaj Jake Blažiča u finišu izblokirao centar Nikola Milutinov.

"Susret je bio veoma kvalitetan, težak i naporan za obe ekipe jer se igra dan za dan. To je veliki napor. Čestitam Zvezdi na kvalitetnoj utakmici, dobroj borbi, ali i mojim momcima što su u ovakvoj atmosferi i situaciji pokazali da poseduju kvalitet. Rekao sam da nas čeka duga serija, daleko od toga da je ovom utakmicom bilo šta rešeno", rekao je Vujošević.

On je dodao da je bilo za očekivati pad u igri kod obje ekipe zbog zgusnutog rasporeda utakmica u polufinalu.

"Dobro je za košarku što dve ekipe iz Beograda mogu da demonstriraju ovakav nivo košarke. Nadam se da su košarkaški sladokusci uživali u svemu što ovaj sport čini atraktivnim. Očekujem da sve ekipe kad igraju protiv Partizana da se predstave u najboljem svetlu, a Zvezdu posebnu cenim", poručio je Vujošević.

Dejan Radonjić, trener Crvene zvezde, rekao je da su loš ulazak u meč i slaba kontrola skoka glavni razlozi za poraz njegovog tima.

"Loše smo ušli u meč, Partizan je iskoristio takav naš pristup, stekao samopouzdanje i prednost. Imali smo problem u skoku. Pokušali smo kvalitetnijim napadom da dođemo do boljeg rezultata, ali protivnik je početkom drugog poluvremena iskoristio dosta naših grešaka, napravio veliku razliku i sigurno će serija za njih sada biti lakša", izjavio je Radonjić.

On je naveo da će "crveno-bijeli" pokušati u subotu da odigraju bolje, vrate brejk i prednost u seriji:

"Moraćemo da odigramo drugačije u narednom meču, koncentracija mora da bude bolja, posebno u skoku. Idemo dalje, znamo šta nas čeka pred njihovim navijačima, pokušaćemo da odigramo bolje i vratimo brejk".

Najefikasniji u pobjedničkom timu bio je Milan Mačvan sa 14 poena, jedan manje postigao je Džoš Akojon, dok su dvocifrene učinke imali Aleksandar Pavlović (11) i Milenko Tepić (10). Kod Zvezde istakli su se Amerikanci Čarls Dženkins sa 19 i Markus Vilijams sa 15 poena.

U drugoj polufinalnoj seriji Budućnost je ponovo savladala Cedevitu i povela sa 2:0. Podgoričani su slavili sa 81:76 i nedostaje im još jedan trijumf da obezbijede učešće u Evroligi naredne sezone.

"Hvala publici, Podgorica ne pamti ovakvo navijanje. Navijači su bili naš šesti igrač i davali nam vjetar u leđa tokom cijelog meča. Imali smo protiv sebe sjajnog protivnika kakva je Cedevita, ali je presudio karakter i hladna glava koju smo imali kada se rješavalo. Ovo je samo 2:0. Idemo sada u Zagreb da pokažemo stabilnost. Siguran sam da moji igrači neće poletjeti jer ništa nije gotovo", istakao je Igor Jovović, trener Budućnosti.

Opet je Boris Savović bio najefikasniji kod Budućnosti sa 22 poena, a dvocifren učinak imali su Suad Šehović (14) i Vladimir Dašić i Džej Ar Rejnolds, koji su postigli po 10 poena. Bolji od ostalih kod gostiju bili su Nemanja Gordić sa 17 i Stanko Barać sa 15 poena. Serija se sada seli u Hrvatsku, a treći susret istih rivala igra se u subotu u zagrebačkom Domu sportova.

Mačvan: Bili smo čvršći

Milan Mačvan, košarkaš Partizana, rekao je da su "crno-bijeli" slavili zahvaljujući čvršćoj igri u odnosu na prvi susret.

"Sada će biti više vremena za odmor posle dva teška meča... Ušli smo spremnije. Pavlović i Milutinov su bili spremni da igraju, tako da nas je bilo više u rotaciji. Odigrali smo čvršće i to je jedina razlika u odnosu na prethodni meč", rekao je Mačvan.

Marjanović: Da vratimo brejk

Boban Marjanović, centar Crvene zvezde, smatra da njegova ekipa može da vrati brejk protiv Partizana.

"Smatram da je domaći teren jako bitan u ovakvim serijama. Mi smo njima dozvolili šansu i oni su je iskoristili, ali ako su oni slavili pobedu na našem terenu, pokušaćemo i mi na njihovom. Rezultat je 1:1, tako da niko nema prednost", rekao je Marjanović.

Navijač vrijeđao Vujoševića

U toku konferencije za novinare i izlaganja Duška Vujoševića dogodila se vrlo neprijatna scena pošto se čuo povik navijača koji je, napuštajući parter "Pionira", prolazio pored Pres-sale i glasno uzviknu: "Svinjo debela, vrati sliku!". Na ovaj primitivni gest trener Partizana se slatko nasmijao, a zatim nastavio s izlaganjem.

Rezultati i raspored

Prvi mečevi

Crvena zvezda - Partizan 73:64

Budućnost - Cedevita 82:81

Drugi mečevi

Crvena zvezda - Partizan 68:70

Budućnost - Cedevita 81:76

Treći mečevi (18. april)

Cedevita - Budućnost (18.30)

Partizan - Crvena zvezda (21)

Četvrti mečevi (19. aprila)

Cedevita - Budućnost (19)

Partizan - Crvena zvezda (21)

Peti mečevi (22. april)

Budućnost - Cedevita (18.30)

Crvena zvezda - Partizan (21)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije