Košarka

Petrović: Pobjedi se ne gleda u zube

Petrović: Pobjedi se ne gleda u zube
Petrović: Pobjedi se ne gleda u zube

U sjajnom ambijentu pred punim trbinama dvorane "Mirza Delibašić" košarkaška reprezentacija BiH pobjedom nad Letonijom sa 87:84 otvorila je kvalifikacije za "Eurobasket 2013" u Sloveniji. Istina, do trijumfa bh. tim nije došao lako, kao što su mnogi očekivali, ali upisana su dva boda i to je najvažnije.

"Pobjedi se u zube ne gleda, kakva god ona bila", jasan je Aleksandar Petrović, selektor bh. košarkaša.

Reprezentacija BiH se dva dana pred utakmicu našla u novim problemima. Naime, centar Jozo Brkić, zbog nastupa za mlađe selekcije Hrvatske, nije dobio dozvolu FIBA da igra za BiH, a Elmedin Kikanović je zbog visoke temperature 48 sati pred utakmicu proveo u krevetu. Kada se na sve to doda da je ranije otpalo dosta igrača zbog povreda, onda je jasno zbog čega je Petrović, ipak, zadovoljan.

"Problem ove utakmice je bio što u prvom poluvremenu nismo imali rješenje za njihovu igru na 'piku'. Uz to su pogodili šest ili sedam trojki i mi smo postali nervozni. Igrači su srcem brzopleto željeli rješavati neke situacije. Htjeli su prelomiti utakmicu jednim ili dva poteza, a košarka se ne igra tako. Košarka se igra mirno, strpljivo, racionalno. Međutim, ova pobjeda će nam puno pomoći da shvatimo kako treba da igramo u ovakvom ambijentu. Za nas će svaka utakmica biti ekstremno teška, jer imamo užasno kratak roster. Do narednog ogleda u Holandiji u subotu imamo vremena samo za regeneraciju igrača", zaključio je Petrović.

Igrači su htjeli prelomiti utakmicu jednim ili dva poteza, a košarka se ne igra tako, rekao selektor

Pobjednik je riješen bukvalno u posljednjim sekundama utakmice. Junak je bio Amerikanac sa bh. pasošem Zek Rajt, koji je četiri sekunde prije kraja položio za 85:82 na semaforu. U klasičnoj košarkaškoj završnici Nihad Đedović je podogio dva slobodna bacanja, čime je potvrdio trijumf BiH (87:84).

"Nismo imali kontrolu odbrambenog skoka i to su stvari na kojima moramo raditi. Igrali smo lošu odbranu i cijelim tokom utakmice smo tražili našu igru iz pripremnog perioda. Bila je ovo jako bitna pobjeda za nas i ponosan sam na saigrače", rekao je Rajt nakon susreta.

Zbog kratkog rostera na parketu je svih 40 minuta uz Rajta proveo i Nihad Đedović, dok je Mirza Teletović odmorio tek dvije minute. Ta kratka klupa upravo je ono što muči selektora Petrovića.

Najefikasniji u bh. timu je bio je Mirza Teletović, dok su Zek Rajt i Elvedin Kikanović dodali 20, odnosno 18 poena. Kod Letonaca se istakao Janis Strelnieks sa 18 poena i Dairis Bertans sa 17.

Novosel: Bolje je ovako

Legendarni Mirko Novosel, koji pomaže u radu selektoru Petroviću, bio je veoma zadovoljan nakon utakmice.

"Za mene je bolji ovakav rezultat nego da smo ih dobili sa velikom razlikom. U svakom slučaju, odlično za početak", smatra Novosel i nastavlja:

"Najvažnije je da smo pobijedili, iako nismo igrali kako možemo. Međutim, to je ta psihoza prve utakmice u sjajnom ambijentu pune dvorane. Postojala je velika želja i 'histerija' u napadu. Zbog toga smo promašili 14 zicera, ali ponavljam, najvažnija je pobjeda."

Rezultati 1. kola

Grupa A: Island - Srbija 78:91, Crna Gora - Izrael 75:69, Estonija - Slovačka 95:24; Grupa B: Luksemburg - Azerbejdžan 78:101, Bugarska - Švedska 78:73, slobodna Njemačka; Grupa C: Ukrajina - Mađarska 77:71, Kipar - Austrija 86:89, slobodna Hrvatska; Grupa D: Rumunija - Holandija 90:84, BiH - Letonija 87:84, slobodna Gruzija; Grupa E: Poljska - Belgija 57:64, Albanija - Švajcarska 51:76, slobodna Finska; Grupa F: Bjelorusija - Češka 65:73, Italija - Portugal 97:45, slobodna Turska.

Finska zaustavila bh. juniore

Juniorska (U18) košarkaška reprezentacija BiH nakon četiri pobjede upisala je prvi poraz na Evropskom prvenstvu B divizije, koje se igra u Sarajevu. Niz bh. juniora prekinula je Finska, koja je slavila u prvom susretu druge faze takmičenja sa tijesnih 86:84 (19:28, 17:17, 27:12, 23:27). Ponovo je najbolji u timu Nenada Markovića bio centar Jusuf Nurkić sa čak 34 poena i 20 skokova. Ipak, nedovoljno za slavlje. Kod Finaca Julius Rajala ubacio je 23 poena. U drugoj utakmici četvrtfinalne Grupe F Belgija je sa ubjedljivih 82:62 savladala Crnu Goru. U sinoćnjoj utakmici bh. juniorima bila je potrebna pobjeda nad Crnogorcima da bi se plasirali u polufinale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije