Košarka

Podignuta optužnica zbog ubistva navijača Crvene zvezde

Podignuta optužnica zbog ubistva navijača Crvene zvezde
Podignuta optužnica zbog ubistva navijača Crvene zvezde

BEOGRAD - Sud u Istanbulu podigao je optužnicu protiv turskog državljanina Kadrija Aktašija, koji je osumnjičen za ubistvo srpskog navijača Marka Ivkovića /25/ uoči košarkaške utakmice između "Galatasaraja" i "Crvene zvezde" prošlog petka, 21. novembra, u Istanbulu.

Sud je naložio i da se osumnjičeni zadrži u pritvoru do suđenja.

Preostala šestorica osumnjičenih za učešće u ovom zločinu su pušteni poslije ispitivanja u policiji, ali bi protiv njih i dalje mogle da budu podnesene optužnice, javlja turska agencija Anadolija.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije primilo je danas zvaničnu potvrdu turske policije da je pritvoreno sedam osoba zbog ubistva Marka Ivkovića.

U saopštenju Ministarstva navodi se da je turska policija obavijestila generalnog konzula Srbije u Istanbulu da ima dovoljno dokaza da su privedena lica povezana s ovim krivičnim djelom, te da će slučaj danas biti proslijeđen javnom tužiocu na dalje postupanje.

Beograđanin Marko Ivković /25/ izboden je nožem ispred "Abdi Ipekči Arene" u Istanbulu 21. novembra, uoči košarkaške utakmice Evrolige između "Crvene zvezde" i "Galatasaraja".

Čović: Utehe nema, ali hrabri reakcija turskih vlasti

Predsjednik Košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović rekao je da ohrabruje činjenica da su turske vlasti nakon jasne i odlučne intervencije vrha Republike Srbije pokazale ozbiljnost i brzo reagovale u istrazi povodom ubistva navijača crveno-bijelih Marka Ivkovića.

Nakon potvrde informacija da su privedena i u policijskom pritvoru zadržana lica koja su osumnjičena za Ivkovićevo ubistrvo, Čović je izrazio nadu da će počinioci biti procesuirani i oštro kažnjeni.

"Nema utehe. Marka Ivkovića više nema i ništa ga ne može vratiti. Ipak, ohrabruje činjenica da su turske vlasti nakon jasne i odlučne intervencije vrha Republike Srbije pokazale ozbiljnost i da su povodom ovog tragičnog slučaja brzo odreagovale. Sada ostaje da se nadamo da će počinioci stravičnog ubistva u Istanbulu biti procesuirani i oštro kažnjeni", rekao je Čović za klupski sajt.

On je dodao da je život 25. godišnjeg navijača Crvene zvezde tragično okončan i da se zato se mora poslati jasna i upečatljiva poruka kako se takvi događaji više ne bi dešavali.

"Jedan od načina treba da bude i izricanje maksimalnih kazni za počinioce", smatra Čović.

Predsjednik Crvene zvezde očekuje da će se u praćenje cijelog slučaja uključiti i nadležni organi Republike Srbije i da će im biti omogućeno da imaju uvid u kompletan razvoj situacije, odnosno da će biti ispoštovani svi standardi kao i u slučaju ubistva francuskog navijača Brisa Tatona.

"Dobro je što je Turska kao država adekvatno odreagovala na pravovremenu reakciju nadležnih organa Republike Srbije. Turske vlasti su uspjele da pobede manipulacije koje su plasirali pojedinci iz Galatasaraja, a koje su dodatno raspršivali turski mediji", zaključio je Čović.

Predsjednik Crvene zvezde posebno je zahvalio nadležnim državnim organima Republike Srbije i ambasadoru Turske u Beogradu Mehmetu Bozaju, koji su se veoma angažovali povodom cijelog slučaja.

Dvadesetpetogodišnjeg Ivkovića ubili su navijači Galatasaraja prošlog petka u Istanbulu uoči utakmice košarkaške Evrolige sa Crvenom zvezdom, a sahranjen je u ponedeljak na Bežanijskom groblju u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije