Košarka

Povučen dres Lejkersa sa brojem 34: Šek ispunio san

Povučen dres Lejkersa sa brojem 34: Šek ispunio san
Povučen dres Lejkersa sa brojem 34: Šek ispunio san

Šekil O'Nil je dobio još jedno priznanje za majstorije koje je pokazivao godinama na košarkaškom terenu. Los Anđeles Lejkersi su povukli dres sa brojem 34 u čast Šeka, a ceremonija je održana u noći između utorka i srijede na poluvremenu utakmice Lejkersa i Dalasa.

Legendarni trener Fil Džekson podsjetio se vremena u kojem je O'Nil donosio dobru atmosferu timu, a uz temu iz "Supermena" prikazani su najbolji Šekovi potezi. Od svog stila ni na ceremoniji nije mogao da odstupi O'Nil, kada se obratio publici u kojoj je bilo i šestoro njegove djece.

"Ako slušate tatu, penzionisani dres je ono što možete da postignete u karijeri. Zahvalio bih i djeci koja su trpjela tatin raspored mečeva, promjene raspoloženja i hvala vam što ste me voljeli i nakon izgubljenih utakmica", rekao je četrdesetjednogodišnji Šek.

On je još istakao:

"Ovo je blagoslov, ostvarenje mog sna. Naravno, ovo nisam ostvario sam, za ovo je zaslužna velika porodica u Lejkersima, vlasnici, trener Džekson, saigrači. I budite uvjereni, jednog dana, ako budem ulazio u Kuću slavnih, u nju ću ući kao 'lejker'''.

O'Nilu je na svemu čestitao legendarni glumac Džek Nikolson, koji je mnoge utakmice gledao iz prvog reda, a video-porukom mu se obratio Kobi Brajant, koji je istakao: "Šek je jedan od najtalentovanijih košarkaša koje sam ikada vidio. Ono što smo napravili on i ja u Lejkersima je istorija".

Prije Šeka, privilegovano mjesto u ramu na vrhu dvorane dobili su dresovi Medžika Džonsona (32), Karima Abdula Džabara (33), Vilta Čemberlena (13), Džejmsa Vortija (42), Elinga Bejlora (22), Gejla Gudriha (25),  Džerija Vesta (44) i Džamala Vilksa (52).

U noći kada je Šekov dres "penzionisan", Lejkeri su slavili sa 101:81. Veče je obilježio Karmelo Enton, koji je postigao 50 poena u pobjedi Njujork Niksa nad Majamijem od 102:90. U trećem meču večeri Vašington je savladao Čikago sa 90:86.

 

O'Nilove brojke

19

godina trajala je O'Nilova NBA karijera tokom koje je igrao za Orlando, Lejkerse, Majami, Finiks, Klivlend i Boston

4

NBA prstena je osvojio. Tri uzastopna od 2000. i 2002. godine sa Lejkersima i 2006. sa Majamijem

28.596

poena je postigao tokom karijere, koja je završena 2011, te zabilježio 13.099 skokova i 2.732 blokade

2000.

godine je bio najkorisniji igrač NBA lige

15

puta je nastupio na "ol star" utakmici, a tri puta je bio MVP utakmica NBA zvijezda

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije