Košarka

Predsjednik Košarkaške federacije Francuske: Evroligi je došao kraj

Predsjednik Košarkaške federacije Francuske: Evroligi je došao kraj
Predsjednik Košarkaške federacije Francuske: Evroligi je došao kraj

Tvrdi da je kraj, samo je pitanje ko će i kada da ugasi svjetlo... Predsjednik Košarkaške federacije Francuske i član borda FIBA Žan Pjer Siutat ubjeđen je da je samo pitanje vremena kada će Evroliga pod okrijem ULEB umreti, odnosno prestati da postoji.

Francuz je povodom ove teme naveo niz činjenica na kojima temelji svoje tvrdnje.

„Siguran sam da su i Evroliga i Evrokup prošlost. Pitanje je dana kada će presati da postoje. Sa tim takmičenjima je definitivno gotovo! Takav model takmičenja i organizacije ne može da potraje još dugo, a za to postoje dva razloga“kaže Siutat.

-Prvi je što je koncept FIBA daleko bolji, jer ostavlja prostor za napredak i razvoj i jačanje takmičenja, za razliku od sadašnjeg modela Evrolige. Evroliga koju će u budućnosti organizovati FIBA daleko više će pružiti klubovima učesnicima. Drugi razlog je što je Evroliga privatna organizacija sa klubovima kao vlasnicima, pa je njihov interes isključivo novac, naravno, kao i u svim organizacijama takvog koncepta. Razvoj košarke im nije na prvom mjestu.

Podsećamo da je FIBA prije par mjeseci poslala klubovima Evrolige koncept takmičenja koje želi da organizuje, a u kome bi igralo 16 klubova, od kojih bi osam bili vlasnici A licence, dok bi četiri mjesta imali šampioni Italije, Francuske, Njemačke i Litvanije, a preostala četiri mjesta popunili bi kvalifikanti. Predloženi koncept FIBA je da stalni učesnici budu CSKA, Real, Fenerbahče, Barselona, Makabi, Olimpijakos, Panatinaikos i Anadolu Efes. Ipak, FIBA je vrlo brzo dobila negativan odgovor od klubova koji u ovom trenutku nisu spremni da se odreknu vlasništva u Evroligi.

-Potrebno nam je nekoliko mjeseci da detaljno proučimo vaš dugačak prijedlog. Bićemo vam dostupni za razgovore od 1. novembra 2015. Naš odgovor će predstavljati jedan zajednički glas svih nas – glasio je dopis koji su potpisali Fenerbahče, Makabi, CSKA, Real, Žalgiris, Olimpijakos, Armani, Anadol Efes, Barselona, Panatinaikos, Laboral Kuća i prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije