Košarka

Preminuo bivši NBA košarkaš Deril Dokins (VIDIO)

Preminuo bivši NBA košarkaš Deril Dokins (VIDIO)
Preminuo bivši NBA košarkaš Deril Dokins (VIDIO)

JUJORK - Bivši NBA košarkaš Deril Dokins preminuo je u četvrtak u 58. godini od posljedica srčanog udara.

Dokins je bio poznat po izuzento snažnim zakucavanjima, često je na utakmicama lomio table, zbog čega je dobio nadimak "Čokoladni grom".

Upravo zbog njega i Džulijusa Irvinga kasnije su napravljene nove table od ojačanog pleksiglasa i čvršćeg materijala.

"Sa velikom tugom i bolom objavljujemo da nas je napustio naš voljeni suprug i otac, Deril Dokins. Deril je plenio svojom ličnošću, skrenuo pažnju mnogih zbog prepoznatljivog osmeha, moćnih zakucavanja, ali pre svega zbog njegovog velikog srca", navodi se u saopštenju porodice, prenosi agencije Rojters.

Dokins je 1975. godine postao prvi košaraš koji je direktno iz srednje škole završio u nekom NBA timu. Tokom karijere igrao je za Filadelfiju, Nju Džersi, Jutu i Detroit. U najjačoj košarkaškoj ligi na svetu proveo je 14 sezone i za to vreme imao učinak od 12 poena, 6,1 skokova i 1,4 blokade po utakmici. Nakon toga nastupao je za italijanske klubove Filips iz Milana i Forli, da bi se na kraju pridružio Harlem Globtrotersima.

Zanimljivo je da je bio učesnik fajnal-fora u Istanbulu 1992. godine i da je u polufinalu protiv Partizana postigao 21 poen. Ipak, to nije pomoglo ekipi Majka Dantonija, Partizan je slavio sa 82:75 i kasnije u finalu pobedio i Huventud rezultatom 71:70 čuvenom trojkom Aleksandra Djorđevića u poslednjim sekundama meča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije