Košarka

Prvi klub napustio Evrokup i otišao u FIBA uz žestoku kritiku Evrolige

Prvi klub napustio Evrokup i otišao u FIBA uz žestoku kritiku Evrolige
Prvi klub napustio Evrokup i otišao u FIBA uz žestoku kritiku Evrolige

Čekalo se samo ko će prvi povući nogu, a to je učioni Ostende.

Belgijski klub je prvi evropski tim koji je odustao od takmičenja pod okriljem ULEB-a i pridružio se novom takmičenju koje će organizovati FIBA, poslije svega što se događalo na relaciji ove dvije organizacije kao i njihovom odnosu sa nacionalnim savezima.

Belgijanci su uprkos tome što su žrebani za takmičenje u grupama Evrokupa, odlučili ipak da odustanu od njega i priključe se novom takmičenju koje će organizovati FIBA i koje još uvjek nema svoj naziv. Iz Ostendea su ovim povodom izdali i saopštenje u kome su prilično žestoko kritikovali Evroligu.

"U Evrokupu i Evroligi igraju timovi iz Španije, Italije, Grčke, Turske, Izraela koji će bez obzira na rezultate koje ostvaruju uvjek biti kvalifikovani. Tako je ove godine bila situacija da su šampioni Turske ili Izraela mogli da ne igraju Evroligu ili dobiju vajld-kard. Takva dominacija velikih klubova je trn u oku mnogim klubovima, ali nije postojala alternativa. Sada kada ona postoji, Ostende je odlučio da je izabere. Znamo da će u početku biti teško izjednačiti nivo sa postojećim Evrokupom, ali uvjek smo se nadali da možemo do druge faze. Ipak, sada podižemo lestvicu i nadamo se ulasku u četvrtfinale ili odlasku na fajnal-for. Odluku smo donijeli hrabro i zajedno sa timovima kao što su Nimburk, Turov i nek drugi iz Evrokupa, pošto konačno postoji liga u kojoj klubovi iz svih zemalja imaju iste mogućnosti, što je najbolja stvar za napredak košareke", navodi se u saopštenju Ostendea.

Dakle, očigledno je da belgijski tim nije jedini koji će napustiti Evrokup. Belgijanci su inače na žrebu za Evrokup u grupu sa Albom, Brindizijem, Ređo Kalabrijom, Gran Kanarijom i Le Manom, a sada je njihovim odlaskom to mesto ostalo upražnjeno i ULEB će morati da pronađe novo rješenje.

(Telegraf)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije