Košarka

SAD slomile Hrvatsku za titulu

 SAD slomile Hrvatsku za titulu
SAD slomile Hrvatsku za titulu

Košarkaši Sjedinjenih Američkih Država odbranili su titulu prvaka sveta u konkurenciji do 19 godina uzrasta.

Amerikanci su do istorijskog uspjeha stigli tesnom pobedom nad Hrvatsom 79:71, poslije produžetka u Heraklionu, javlja B92.

Bronzanu medalju osvojila je selekcija Turske, koja je u meču za treće mjesto savladala domaćina Grčku 80:71.

Hrvati su uspjeli da nadoknade deset poena zaostatka u drugom poluvremenu, imali dva penala na -1 četiri sekunde prije kraja, ali je Luka Božić pogodio samo jedno.

U dodatnih pet minuta Amerikanci su se razleteli po terenu i dotukli rivala, te postali prvi tim koji je dva puta uspio da odbranili titulu prvaka svijeta.

Amerikance je predvodio Džejlen Branson sa 14 poena, 7 asistencija i 5 skokova, dabl-dabl je ostvario Heri Džils sa 13 poena i 16 skokova, isto broj poena uz 6 uhvaćenih lopti imao je Džejson Tejtum.

Najbolji kod Hrvata bio je Nik Slavica sa 23 poena, 6 asistencija i 5 skokova, sjajan dabl-dabl je sa 16 poena i 12 skokova ostvario kapiten Marko Arapović, a u reketu ga je odlično pratio Ivica Zubac sa 12 poena i 13 uhvaćenih lopti. Tragičar Božić je meč završio sa takođe 12 poena.

Pitanje je da li bi Amerikanci uspeli da slome Hrvate da su "kockasti" mogli da računaju i na jednog od svojih najboljih igrača Dragana Bendera, koji je SP u Grčkoj propustio zbog jednog bizarnog razloga.

Prvi put Ameri su to učinili na prva dva Svjetska prvenstva 1979. i 1983, a u međuvremenu su još dva puta bili prvaci planete.

SAD je rekorder sa ukupno šest titula, dva puta je prvak svijeta bila naša reprezentacija (poslednji put 2007), a po jednom Grčka, Litvanija i Australija.

Srbija je igrala finala na prethodna dva SP, a ovo je završila kao deveta, sa najmlađim timom na prvenstvu, koji su činila trojica 17-godišnjaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije