Košarka

Sakramento povlači Stojakovićev dres

Sakramento povlači Stojakovićev dres
Sakramento povlači Stojakovićev dres

SAKRAMENTO - Sakramento "Kingsi" povući će u utorak, 16. decembra, dres sa brojem 16 u kome je sa velikim uspjehom igrao legendarni srpski košarkaš Predrag Stojaković.

Stojakovićev dres biće podignut pod svodove "Arko arena" na svečanost koja će biti održana tokom utakmice sa Oklahomom. 

Peđa, ljubimac navijača Sakramenta, nastupao je za ovaj NBA tim od 1998. do 2006. godine, koje su ujedno bile i najuspješnije u istoriji kluba. 

Odigrao je najviše utakmica za "Kingse", čak 575, a najbolju sezonu imao je 2003/2004. godine, kada je prosječno davao 24,2 poena po odigranom meču, uz 6,3 skoka. 

Stojaković je za "Kraljeve" postigao 10.484 poena i na visokom je petom mjestu liste strelaca u istoriji Sakramenta. Deveti je svih vremena na listi najboljih trojkaša NBA lige sa 1.760 postignutih trojki. 

Bio je ključni dio najbolje generacije Sakramenta sa Vladom Divcem, Krisom Veberom, Dagom Kristijem, Bobijem DŽeksonom, Skotom Polardom, DŽejsonom Vilijamsom, koja je igrala tri polufinala i jedno finale Zapadne konferencije NBA lige. 

Iako je nakon Sakramenta nastupao za Indijanu, NJu Orleans, Toronto i Dalas, sa kojim je konačno i osvojio NBA titulu, najduže će se pamtiti 2002. godina i sjajna finalna serija Zapadne konferencije, koju su Lejkersi dobili nakon sedam odigranih utakmica. 

Stojaković je drugi srpski košarkaš čiji dres će biti podignut pod svodove "Arko arene" u Sakramentu, pošto je prethodno ta čast pripala Divcu. 

Povlačenje dresa iz upotrebe je posebna čast koja se ukazuje samo najboljim košarkašima jednog NBA kluba. 

Stojaković je karijeru započeo u "Crvenoj zvezdi", a u Evropi je još igrao za "PAOK". 

Sakramento ga je na draftu 1996. godine izabrao kao 14. pika, a u redove "Kingsa" stigao je dvije godine kasnije. 

Po odlasku iz glavnog grada Kalifornije, branio je boje Indijana "Pejsersa", NJu Orleans "Hornetsa", Toronto "Reptorsa i Dalas "Maveriksa", sa kojima je osvojio šampionski prsten. 

Nakon osvajanja titule sa "Maveriksima", 2011. godine odlučio je da se povuče iz košarke. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije