Košarka

Samir Avdić: Bh. timovi još teže do elite

Samir Avdić: Bh. timovi još teže do elite
Foto: N.N. | Samir Avdić: Bh. timovi još teže do elite

Ukidanje nacionalnog ključa u regionalnoj ABA ligi, kojim BiH ostaje na jednom predstavniku u prvom rangu takmičenja, loše je za bh. klubove koji sada imaju još manje šanse da imaju više od jedne ekipe u regionalnoj eliti, rekao je za "Nezavisne" legendarni kapiten reprezentacije BiH Samir Avdić.

Na sjednici Skupštine ABA lige, koja je održana u srijedu, odlučeno je da od sezone 2018/2019. rezultati u nacionalnim prvenstvima više neće imati uticaja na ulazak u elitni rang regionalnog takmičenja te da je jedini način dolaska do njega kroz drugu ABA ligu. Prvi način je da se kroz plej-of, koji će se igrati umjesto fajnal fora, koji je trenutno na snazi, osvoji titula šampiona u ABA ligi 2. Druga prilika je da drugoplasirani tim kroz baraž, u kojem će igrati sa pretposljednjim iz ABA lige 1, izbori plasman. Baraž će se igrati na tri dobijena meča, a prednost domaćeg terena imaće klub iz prve lige.

One ekipe koje ispadnu iz ABA lige 1 imaće garantovano mjesto u ABA ligi 2, dok će se ostali učesnici iste odrediti na osnovu rezultata u nacionalnim šampionatima. U ABA ligi 1 može maksimalno da nastupa pet timova, što već od naredne sezone može da ima Srbija, iz koje će sigurno igrati Crvena zvezda, Partizan, FMP i Mega Bemaks. Šansu da to ostvari ima i trenutno prvi tim ABA lige 2 Borac iz Čačka, koji je i domaćin fajnal fora.

"Definitivno je najbolje ovakvom odlukom prošla Srbija, a nakon nje Hrvatska i Slovenija, to možemo zaključiti prostom matematikom.  Košarka u BiH treba što prije da se složi u organizacionom smislu, mi talenta uvijek imamo. Otežavajuća okolnost je ovakav koncept koji je za klubove poput Širokog, Slobode i Bosne još teži nego ranije", kazao je Avdić.

Ovakvom odlukom čelnika ABA lige postavlja se i pitanje koliko će klubovi koji u njoj imaju zagarantovano mjesto naredne sezone imati motiva da igraju nacionalna prvenstva s obzirom na to da rezultati u njima ne donose ništa osim prestiža. Slična dilema bila je i u prethodnom periodu u evropskoj košarci kada je Evroliga odlučila da svake godine ima direktnih 11 od 16 učesnika bez obzira na rezultate u domaćim ligama. Na kraju su te ekipe ipak zaigrale punom parom pa su oni koji igraju najelitnije evropsko takmičenje uglavnom bili među najboljima u prvenstvima. Avdić smatra da će ista situacija biti i u regionu, ali da se situacija u samim prvenstvima koja su izgubila na draži mora popraviti.

"Svaki klub će sigurno naći satisfakciju u sportskom motivu i do kraja se boriti za titulu. Uz veliko poštovanje prema ABA ligi i svemu što ona nosi, treba prvo da se gleda na ojačanje domaćih prvenstva i podigne ukupan kvalitet košarke. Svaka nacionalna federacija prvo unutar sebe mora da riješi te stvari. Nakon toga treba i ljudi koji vode saveze u zemljama bivše Jugoslavije da sjednu i dogovore se kako će izgledati prvenstva. Zašto se takmičiti ako je biti prvak jedne zemlje samo formalna stvar", kazao je Avdić.

Žorić MVP

Košarkaš Cibone Luka Žorić proglašen je za najkorisnijeg igrača prve regionalne ABA lige za regularni dio  sezone 2017/2018. Centar "vukova" je prosječno bilježio 19,7 poena, sedam skokova, 1,6 asistencija i 1,1 blokadu za ukupan indeks korisnosti 23,24 po meču. Iza njega su ostali Uroš Luković (Mornar, indeks 20,9) i Najdžel Vilijams-Gos (Partizan, 20,3).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije