Košarka

Slijedi eks-YU izazov

Slijedi eks-YU izazov
Slijedi eks-YU izazov

Košarkaška reprezentacija BiH nakon pobjede i dva poraza na "Trentino kupu" u Trentu preselili se u slovenačko Zreče, gdje će trenirati do turnira reprezentacija eks-YU u Ljubljani.

Biće to nova prilika da selektor Aleksandar Petrović nastavi uigravati podmlađeni bh. tim za kvalifikacije za "Eurobasket 2013" upravo u Sloveniji.

Bh. košarkaši u Trentu su na startu savladali Crnu Goru rezultatom 84:83, potom je uslijedio poraz od domaćina Italije rezultatom 81:84, te na kraju od Finske sa ubjedljivih 74:86. Ono što se na prvi pogled može zaključiti je da odbrana naše reprezentacije nije bila na visokom niovu. Uz to, bh. tim i dalje prate povrede igrača. Ovoga puta, srećom, radi se o lakšim, zbog kojih su Nihad Đedović i Nedžad Sinanović propustili ogled sa Finskom, a Edin Bavčić cijeli turnir u Trentu odigrao na minimumu mogućnosti. No, Petrović se ne brine, jer ima dovoljno vremena do starta kvalifikacija 15. avgusta.

"Ako izuzmemo te sitne probleme s povredama, onda mogu reći da je turnir u Italiji bio dosta koristan. Odigrali smo dobar turnir. Jedino smo pali u duelu sa Finskom u posljednjoj fazi utakmice, ali to je zbog prethodne velike potrošnje igrača. Mirzu Teletovića morali smo koristiti desetak do petnaest minuta duže nego što smo planirali, jer Bavčić zbog povrede nije mogao maksimalno potegnuti. Isto tako i Zek Rajt se mnogo trošio, jer Josip Naletilić još traži pravu formu. Ipak je to momak koji na ovakvom niovu nije igrao. No, očekujem da će do kvalifikacija Naletilić biti sposoban da desetak minuta odmijeni Rajta", priča Petrović i nastavlja:

"Iako smo pobijedili Crnu Goru, najbolju košarku smo, u stvari, pokazali u duelu sa Finskom u prvih petnaestak minuta. Bez Đedovića, Sinanovića i Bavčića odigrali smo fantastičnmo otvaranje utakmice. Međutim, možda smo malo i pretjerali, što nam se kasnije osvetilo. Ipak, za mene je rezultat u ovom trenutku nebitan. Ništa mi ne bi značilo da smo osvojili turnir."

Selektor bh. tima izuzetno hvali Dalibora Peršića, košarkaša bh. šampiona Široki Wwina. Prema njegovim riječima, on je najveći dobitak turnira u Trentu.

"Peršićev učinak u Italiji je bio odličan. Mogu reći da smo dobili novog vrhunskog igrača u rotaciji. Za mene je on otkrovenje turnira. U svakom segmentu igre dao je svoj veliki doprinos, možda i više od očekivanog", kaže Petrović.

Bh. selekcija se trenutno nalazi u Zreču, gdje će pred turnir eks-YU reprezentacija obaviti pet treninga i odigrati zatvorenu test utakmicu sa Slovenijom. Odlična uvertira za turnir u Ljubljani od 3. do 5. augusta.

"Turnir na kojem ćemo imati vrhunske protivnike Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju poslužiće nam za dodatno uigravanje. Ipak, moram reći da već sada nazirem konture našeg tima u kvalifikacijama. Mislim da smo napravili odličnu podlogu kako bismo spremni odčekali 15. avgust i kvalifikacije", zaključio je uvijek energični selektor bh. košarkaša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije