Košarka

Sloboda i Zrinjski među šest najboljih

Sloboda i Zrinjski među šest najboljih
Sloboda i Zrinjski među šest najboljih

Posljednje 22. kolo Lige 12 BiH za košarkaše donijelo je dosta uzbuđenja. Na kraju tuzlanska Sloboda i Zrinjski pridružili su se Sparsu, Leotar Swisslionu, Širokom i regionalnom ligašu Igokei u Ligi 6, dok je uz KK Bosna Royal i Čelik iz elite ispao bilećki Heo.

Ispostavilo se da se utakmica odluke igrala u Kaknju, gdje je istoimeni domaćin ugostio Vardu HE. Domaćinu je trebala pobjeda za Ligu za prvaka, a gostima za opstanak. Nakon šokantne završnice slavili su Višegrađani koji su trijumfom 65:64 prestigli Heo na tabeli i sačuvali mjesto u elitnom razredu bh. košarke. U zaista nevjerovatnoj završnici junak gostiju bio je Nenad Đurđević, koji je pet sekundi prije kraja pogodio za neriješenih 64:64, a potom i realizovao dodatno slobodno bacanje za pobjedu.

Heu, koji je na svom parketu savladao Široki, trijumf nije ništa značio jer je Varda bolja u međusobnom duelu sa svega dva poena. S obzirom na to da su Širokobriježani izgubili ispostavilo se da Kakanjce ni pobjeda ne bi odvela u Ligu za prvaka jer su Zrinjski i Sloboda slavili. Stvorila bi se mini-tabela sa četiri tima koji imaju isti broj bodova, a na njoj najslabiji skor bi imao Kakanj. Tako su Mostarci, koji su nadigrali Leotar sa 81:71, i Sloboda koja je u Bijeljini deklasirala Građanski Bobar sa 82:64 zasluženo izborili mjesto među šest najboljih timova.

Rezultati 22. kola: BILEĆA: Heo - Široki 75:64, KAKANJ: Kakanj - Varda HE 64:65, MOSTAR: Zrinjski - Leotar Swisslion 81:71, MRKONJIĆ GRAD: Mladost - Spars 84:94, BIJELJINA: Građanski Bobar - Sloboda 64:82. Poredak: Spars 42 boda, Leotar 36, Sloboda, Široki, Zrinjski po 35, Kakanj 34, Građanski, Mladost po 31, Varda, Heo po 30, Čelik 29, Bosna Royal 27.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije