Košarka

Slobodan Kecman: Talenta imamo, koče pare i struka

Slobodan Kecman: Talenta imamo, koče pare i struka
Slobodan Kecman: Talenta imamo, koče pare i struka

Finansije su najveći problem, ali postoje i drugi kao što su stručni rad i selekcija. Nismo mi ništa manje talentovani nego Srbija, Hrvatska ili Slovenija, samo je velika razlika u finansijama i u tome ko radi u struci i vrši selekciju.

Rekao je ovo Slobodan Kecman, trener ŽKK Čelik, uoči početka nove sezone (start u petak), koji probleme vidi i u organizaciji rada selekcija u mlađim kategorijama.

"Košarkaška reprezentacija Srbije je aktuelni prvak Evrope, ali mi ne zaostajemo po talentu za njima. Problem je u organizaciji jer se događa da neka naša mlađa selekcija ne igra zajedno pet godina, dok, recimo, zemlje sa mnogo manjom košarkaškom tradicijom, poput Finske, okupe deset puta reprezentaciju u tih pet godina. Mislim da će nova garnitura ljudi u KS BiH stvari dovesti na viši nivo te da će biti više reprezentativnih okupljanja i boljeg selektiranja", smatra Kecman i dodaje da je interesovanje za žensku košarku u padu:

"Gubi se interesovanje, za razliku od muške košarke, za koju je dovoljno da okačite plakat i deset dječaka će idućeg dana doći u salu da trenira. Sa druge strane, djevojčice morate 'vući za ruku' da bi došle na trening, jednostavno se izgubio taj osjećaj", kazao je Kecman.

Košarkašice Čelika novu sezonu Premijer lige BiH počinju utakmicom protiv ekipe Rudar sporta, a tim ulazi sa ambicijam pravljenja tima za budućnost.

"Tim je sastavljen pretežno od mlađih igračica 1999. ili 2000. godišta, a imamo samo dvije starije igračice. Za razliku od prethodnih sezona, željeli smo da se ovaj put posvetimo svojoj školi i dovođenju mlađih igračica iz BiH s ciljem da kroz rad sa njima napravimo selekciju za budućnost. Trenutno nemamo jasne ambicije u pogledu ove sezone, ali ako nam se ukaže prilika da napravimo neki veći rezultat, pokušaćemo da je iskoristimo", rekao je Kecman.

Košarkašice sarajevskog Play Offa brane šampionsku titulu, a Kecman smatra da su po trenutnom sastavu timova među dva glavna favorita Premijer lige.

"Mislim da je ekipa Play offa trenutno prvi favorit takmičenja iz razloga što su zadržali gotovo cijeli tim iz prethodne sezone, a stekle su i dosta iskustva igranjem u regionalnoj WABA ligi. Doveli su i mladu reprezentativku Crne Gore Milicu Milošev. Uz njih izdvojio bi ekipu Banovića kao drugog favorita, a pojačao se i Željezničar koji je doveo dvije američke igračice. Ipak, sve je ovo trenutna situacija koja ne mora ništa da znači jer postoji i januarski prelazni rok u kojem neka ekipa koja ima uslova i novca može da dovede pet novih igračica i promijeni poredak", smatra Kecman.

Kecman je rekao da se kvalitet Premijer lige posljednjih godina mijenja u malim nijansama, ali da mu se ipak čini da se iz godine u godinu spušta ljestvica kvaliteta.

U utakmicama prvog kola prvenstva BiH sastaju se, petak: Sloboda - Play Off (19.15), Mladi Krajišnik - Banovići (20), subota: Jedinstvo - Željezničar (16:30), Čelik - Rudar sport (18), Orlovi - Impuls (18). Brčanka je slobodna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije