Košarka

Pobjeda Srbije u Boriku (FOTO, VIDEO)

Pobjeda Srbije u Boriku  (FOTO, VIDEO)
Pobjeda Srbije u Boriku (FOTO, VIDEO)

BANJALUKA - U prepunoj sportskoj dvorani "Borik" u Banjaluci završen je prijateljski meč košarkaških reprezentacija Srbije i Slovenije u kojem se reprezentacija Srbije bila bolja nakon produžetaka od Slovenije rezultatom 95:88.

Bilo je nekoliko preokreta pred punom halom Borik u Banjaluci, a bolje su počeli Slovenci, koji su u prvom poluvremenu imali i 14 poena prednost (41:27). Međutim, malo-pomalo Srbija je smanjivala zaostatak, da bi poslije trojke krajem treće četvrtine prvi put povela na meču (65:62).
Nedović, Teodosić i Bjelica doneli su Srbiji +9 početkom posljednjeg perioda i činilo se da će reprezentacija Srbije privesti meč kraju bez većih problema, ali se Slovenija sa Blažičem na čelu vraća u igru i čak dolazi u vodstvo (79:78).
Na kraju je Slovenija imala i šut za pobjedu, promašio ga je Zagorac, a u dodatnih pet minuta Srbija je bila mnogo bolja – čvrsta odbrana, uz dobru rolu Ercega i Milosavljevića, da bi tačku na ’i’ stavio Bjelica trojkom.
Prvi meč na EP Srbija igra petog septembra od 18 časova sa Španijom.

 

Za obje selekcije ovo je posljednja provjera pred odlazak na Evropsko prvenstvo koje se igra u septembru.

 

Dvorana "Borik", ispunjena je bila posljednjeg mjesta, a među ostalima utakmicu su gledali i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik Generalni konzul Republike Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić i druge poznate javne ličnosti iz Republike Srpske i Banjaluke, .

Za utakmicu je vladalo veliko interesovanje, a karte su se rasprodale za samo nekoliko dana.

Košarkaši reprezentacije Srbije danas su bili i u Palati Republike na prijemu kod predsjednika Srpske Milorada Dodika, a razgovarali su i sa ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnadkom.

Selektorom reprezentacije Srbije Alkesandar Đorđević rekao je da se u Banjaluci osjeća kao kod kuće. Bez obzira na rezultat, košarkašima Srbije je, kaže, potrebna ljubav i odnos sa navijačima i ljudima u Republici Srpskoj.

Ova utakmica ima i humanitarni karakter. Dio novca od ulaznica biće odvojen za liječenje mladog košarkaša iz Vlasenice, Nikole Klještana koji je izgubio vid na lijevom oku nakon, naizgled, bezazlene povrede na treningu.

Šesnaestogodišnji Nikola mora na operaciju u Rusiju. Novca nema dovoljno, pa su organizatori košarkaškog meča odlučili da pomognu u njegovom prikupljanju. To što su za njegovo liječenje igrali reprezentativci Srbije i Slovenije, mladom košarkašu mnogo znači. 

Izabranici Aleksandra Đorđevića su prethodno osvojili "Adžibadem trofej" u beogradskoj "Areni", da bi zatim zabilježili dvije pobjede na gostovanju Izraelu u Tel Avivu, te savladali Sloveniju u Ljubljani.

Đorđević i njegovi igrači zacrtali su sebi cilj da budu šampioni predstojećeg Evrobasketa, jer bi tada izborili vizu za Olimpijske igre naredne godine.

- Svima smo konkurenti, a cilj nam je finale i plasman u Rio. Ne bežimo od toga da idemo na najveće ciljeve. Srbija još nije bila na OI kao samostalna zemlja i ne želimo da propustimo Rio. Ne vidim kako drugačije da razmišljam nego da idemo na zlato, a sad da li ćemo ga osvojiti, to ne znam, nisam dobar prognozer - dodao je Đorđević.

Međutim, on je kazao da još imaju dosta toga da poprave u svojoj igri pred početak takmičenja.

- Miloš Teodosić, Zoran Erceg i Dragan Milosavljević su propustili dio priprema, a Bogdan Bogdanović deset dana zbog problema sa leđima, ali, ipak, dobro ide. Gledamo greške, svaki dan prolazi u razmišljanju, razgovorima, sve s ciljem da budemo spremni za Španiju. Ove godine imamo igrače koji su nosioci igre u svojim timovima - istakao je selektor Srbije.

"Orlovi" će na šampionatu igrati u grupi B sa Španijom, Njemačkom, Turskom, Italijom i Islandom, a prve četiri će obezbijediti prolaz u nokaut fazu.

- Grupa je najteža, moramo odlično da se pripremimo, pre svega atletski, a sada i tehnički. Igrači su stvarno radili dobro i uvek hoću da ih pohvalim. Problem je bio igra u odbrani, pik end rol protiv Slovenije, ali znamo gde smo grešili i nadam se da ćemo to popraviti. Bilo je i mnogo pozitivnih stvari, dobra energija, mnogo trčanja i polako svi momci dolaze na optimalan nivo forme. Možemo da odgovorimo svim načinima igre. Košarka je mnogo ubrzala, atletika je osnova. U Srbiji se igra malo drugačije, sa više tehnike, manje tranzicije, ali mi imamo odgovore i na brzu, atletski jaku igru - zaključio je Đorđević.

Srbija je u četvrtak savladala Sloveniju u "Stožicama" sa 79:70, a svoj šou imao je Nemanja Bjelica sa 19 poena. Predsjednik Košarkaškog saveza Republike Srpske Boris Spasojević je kazao da im je čast što će ugostiti ovakve dvije reprezentacije.

- Čast nam je da budemo domaćini, sve je spremno, mjesec smo radili na ovom događaju koji će ostati dugo u sjećanju našim građanima, a i šire. Nadam se da ćemo se dobro zabaviti i da ćemo Srbiju ispratiti po medalju - kazao je Spasojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije