Košarka

Stojanović: Vlada FBiH blokira košarkašku reprezentaciju

Stojanović: Vlada FBiH blokira košarkašku reprezentaciju
Stojanović: Vlada FBiH blokira košarkašku reprezentaciju

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine na Ilidži se sprema za Evropsko prvenstvo, koje će se igrati od 5. do 20. septembra. Izabranici selektora Duška Ivanovića, juče su imali slobodan dan, a od danas su ponovo u punom pogonu.

Još uvijek je aktuelna priča da li će košarkaš Bajerna Nihad Đedović igrati za zmajeve na Eurobasketu. Podsjetimo, Đedović je nedavno uzeo njemački pasoš, te je tako izgubio pravo na naš, ali u KSBiH se nadaju da će naš košarakaš imati pravo na dvojno državljanstvo.

„Uspostavili smo neke kontakte, ali još uvijek nemamo konkretan odgovor. Postoje minimalne šanse da Njemačka odobri Đedoviću dvojno državljanstvo, no sada je rano davati bilo kakve prognoze“, kaže direktor košarkaške reprezentacije Igor Stojanović.

Problem igranja Đedovića je mizeran u odnosu na finansije, kojima raspolaže naš košarkaški savez, a kako tvrdi Stojanović jedina institucija koja je reagovala dosada je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

„Žalosno je da se reprezentacija okupila, a da je država digla ruke od nje. Mi još uvijek nismo izmirili obaveze za smještaj, a vlasnici hotela su nam izašli u susret samo zato što smo državni tim. Upitan je odlazak na, odavno dogovorene, prijateljske mečeve, jer nemamo od čega da platimo obaveze prema prevoznicima. Ljudi u drugim reprezentacijama su pravili raspored, koji nama odgovara, a mi smo sada u situaciji da ne znamo da li ćemo uopšte putovati. Još veći skandal bi bio kada uopšte ne bismo otišli na Eurobasket, a vjerujte mi je da je upitan odlazak u Francusku“, kaže Stojanović i dodaje:

„Dosad nas se jedino sjetilo Ministarstvo kulture i sporta na čelu sa ministrom Samerom Rešidatom i jedino smo od njih dobili finasijsku pomoć, ali to nam ne može biti, što bi se reklo, ni do sutra.“

Direktor Stojanović ističe da je najveći krivac za lošu finansijsku situaciju u KSBiH i A reprezentaciji Vlada Federacije BiH.

„Da budem konkretan, imali smo sponzorske ugovore sa firmama, koje su u vlasništvu države i koje čekaju da Vlada FBiH odobri uplatu sredstava, no očito da neko omalovažava državnu selekciju. Ranije su kružile priče da neko na državnom nivou ne voli reprezentaciju iz nacionalnih interesa, ali ne razumijem šta je problem u Federaciji i kome smeta košarakaška reprezentacija. Nisam siguran ko i zbog čega sabotira jedini bh. sportski kolektiv, koji predstavlja BiH na Evropskom prvenstvu ove godine“, rekao je Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije