Košarka

Sutra počinje ABA liga: Koliko može Igokea?

Sutra počinje ABA liga: Koliko može  Igokea?
Sutra počinje ABA liga: Koliko može Igokea?

SARAJEVO - Nova sezona ABA lige kreće sutra, a ponovo će jedini bh. predstavnik biti Igokea iz Aleksandrovca, aktuelni šampion BiH.

Naslov šampiona regionalne lige braniće beogradska Crvena zvezda, koja je i ove sezone jedan od glavnih favorita takmičenja, analizira Anadolu Agency (AA).

Nakon burnog ljeta, tokom kojeg je postojala mogućnost da se ABA liga ugasi, ljubitelji košarke u regionu konačno će doći na svoje. Borba za šampionski pehar kreće sutra, a odmah na otvaranju igraće se veliki derbi između Zadra i zagrebačke Cibone. Stari rivali će zajedno sa Union Olimpijom i MZT Skopljem od 17 sati imati zadovoljstvo da otvore sezonu 2015/16 u ABA ligi.

Osim pobjedničkog pehara i ove sezone u igri je plasman u Evroligu, te Evrocup. Prema propozicijama ABA lige u najjačem evropskom klupskom takmičenju u sezoni 2016/17 igraće dvije najbolje ekipe, tačnije finalisti play-offa.

U Evrocup će tri kluba na osnovu plasmana. U oba slučaja osim plasmana ključni uslov je da klubovi ispunjavaju standarde i kriterije propisane za Evroligu i Evrocup.

Crvenu zvezdu su tokom ljeta napustili najbolji igrači prošle sezone Boban Marjanović, Nikola Kalinić, Jaka Blažič i Charles Jenkins, ali su stigla velika pojačanja. Imena poput Sofoklisa Schortsanitisa, Ryana Thompsona i Gala Mekela garantuju da će “crveno-bijeli” i ove sezone igrati dobru košarku. Na klupi je ostao Dejan Radonjić koji zna kako se dolazi do trofeja, pa su Beograđani s razlogom favorit broj jedan za odbranu naslova.

Najozbiljniji konkurent trebala bi im biti zagrebačka Cedevita. Istina klupu hrvatskog šampiona napustio je Jasmin Repeša, a zamijenio ga je Veljko Mršić. I roster Cedevite je pretrpio dosta izmjena. Otišle su najveće zvijezde Roko Leni Ukić, Marko Tomas, Stanko Barać, ali čini se da su stigle dostojne zamjene: Luka Žorić, Jacob Pullen i James White. Bh. reprezentativac Nemanja Gordić bi sa Franom Pilepićem trebao biti pokretačka snaga Cedevite.

Najveća nepoznanica je beogradski Partizan rekorder po broju osvojenih naslova u regionalnoj ligi. “Crno-bijeli” imaju čak šest pehara u svojim vitrinama, ali u novu sezonu ulaze nakon u najmanju ruku burnog ljeta. Pominjalo se i potpuno gašenje kluba. No, na kraju je u pomoć priskočio Nikola Peković, košarkaš Monesota Timberwolvesa koji je prihvatio ulogu predsjednika kluba. U njegovom odsustvu posao će obavljati Miroslav Berić, takođe nekadašnji proslavljeni košarkaš Partizana. Na klupi je Duška Vujoševića zamijenio njegov asistent i dugogodišnji kapiten Petar Božić. Uz neiskusnog trenera i Partizanov roster je velika nepoznanica, pa niko ne može procijeniti kakva ih sezona čeka.

Vrijedi spomenuti da će ove sezone u ABA ligi igrati i dva debitanta. Senzacionalni slovenački šampion Tajfun iz Šentjura i nikšička Sutjeska, koja je trebala igrati kvalifikacioni turnir. No, svi kvalifikanti su odustali, pa će Nikšičani po prvi put zaigrati u regionalnom takmičenju.

Bh. šampion Igokea pretrpio je velike promjene u igračkom kadru. Otišli su ponajbolji pojedinci iz prošle sezone kapiten Branko Jorović, zatim Brady Heslip, Johnathon Jones i Duško Bunić. S druge strane stiglo je dosta novih igrača, od kojih je najzvučnije ime iskusni Aleksandar Ćapin. Zbog toga je veliko pitanje koliko Igokea može ove sezone. No, ne treba sumnjati da će iskusni trener Željko Lukajić izvući maksimum iz tima koji ima na raspolaganju, piše Anadolu Agency.

- Parovi prvog kola -

Četvrtak:

Zadar – Cibona (17 sati)

Olimpija – MZT (17)

Budućnost – Krka (19)

Crvena zvezda – Mega (21)

Petak

Tajfun – Sutjeska (17)

Cedevita – Igokea (19)

Metalac – Partizan (21)

- Dosadašnji šampioni -

2001/02 – Union Olimpija, 2002/03 – Zadar, 2003/04 – Reflex, 2004/05 – Hemofarm, 2005/06 – FMP Železnik, 2006/07 – Partizan, 2007/08 – Partizan, 2008/09 – Partizan, 2009/10 – Partizan, 2010/11 – Partizan, 2011/12 – Maccabi Tel Aviv, 2012/13 – Partizan, 2013/14 – Cibona, 2014/15 – Crvena zvezda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije