Košarka

Svi žele u top 5

Svi žele u top 5
Svi žele u top 5

Ako je vjerovati trenerima ekipa, prvenstvo BiH za košarkaše tj. Liga 10, koja počinje u subotu (22. oktobar), trebalo bi da bude jedno od najkvalitetnijih posljednjih godina.

Od ove sezone će liga brojati 10 klubova (prethodnih se igrala Liga 12), a ovo smanjenje rezultiralo je da se mnogi klubovi pojačaju i da s velikim ambicijama uđu u šampionat. Veliki broj učesnika je najavio borbu za plasman među pet najboljih ekipa koje će se kasnije u plej-ofu priključiti aktuelnom prvaku BiH, Igokei. 

U taboru Kaknja, koji je prošle sezone bio najbolji tim u Ligi 12 i igrao finale protiv Igokee, svjesni su da će biti teško ponoviti taj rezultat, ali da se ipak nadaju plasmanu u Ligu 6.

"Čeka nas jedna od najkvalitetnijih sezona posljednjih godina. Mi ćemo pokušati da se plasiramo među pet najboljih timova", očekivanja su trenera Josipa Pandže.

Biće posebno zanimljivo koliko ove sezone mogu povratnik u elitno društvo Bosna i silno pojačana Sloboda, čiji će najveći adut biti sjajni stručnjak Velimir Gašić. Gledajući predsezonu, dva velikana s velikim ambicijama dočekuju start prvenstva. Već prvo kolo bi trebalo da pokaže jačinu ovih ekipa, s obzirom na to da će snage odmjeriti sa Sparsima odnosno Širokim, koji takođe pretenduju na sam vrh. Pored ovih pet timova, među ekipe koje mogu otići daleko ubrajaju se još Zrinjski, Leotar i Mladost.

"Mi smo bez rezultatskog pritiska u novoj sezoni", kazao je trener Širokog Romeo Bilinovac. Iskorak u odnosu na prošlu sezone želi napraviti mostarski Zrinjski.

"Nakon dugih priprema jedva čekamo početak sezone. Imali smo 10 utakmica u pripremnom razdoblju, bilo je i dobrih i manje dobrih stvari. Ove utakmice su nam poslužile da možemo napraviti korekciju onog što nije bilo dobro i da vidimo koliko spremni ulazimo u prvenstvo", kazao je trener Zrinjskog Hrvoje Vlašić, koji je najavio pobjedu u prvom kolu protiv Leotara.

Parovi 1. kola, subota: Bošnjak - Kakanj (17), Široki - Sloboda (18), Mladost - Građanski (19), Spars - Bosna (19), Zrinjski - Leotar (20).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije