Košarka

Svjetski mediji o Svjetskom prvenstvu za košarkaše

Svjetski mediji o Svjetskom prvenstvu za košarkaše
Svjetski mediji o Svjetskom prvenstvu za košarkaše

Svjetski mediji prenose da je selekcija Sjedinjenih Američih Država zasluženo odbranila titulu prvaka svijeta na Mundobasketu u Španiji.

Reprezentacija SAD je najviše pokazala na Mundobasketu, o čemu svjedoči i pobjeda u finalu nad Srbijom (129:92). Izabranici Majka Kžiževskog protivnike su u prosjeku pobjeđivali sa 32,5 poena razlike, dok su im najveći otpor pružili Turci, koji su izgubili "samo" 77:98.

"Finale Svjetskog prvenstva bilo je gotovo poslije prvih 20 minuta. Toliko od Srbije i ostalih zemalja, koje nisu uspjele da iskoriste odsustvo NBA zvijezda. Uprkos neigranju Lebrona Džejmsa, Kevina Durenta, Rasela Vestbruka, Blejka Grifina i povrijeđenog Pola Džordža, SAD su produžile seriju i došle do 63. pobjede na međunarodnim takmičenjima", navodi se u tekstu "USA today".

Izvještač Associated pressa u Madridu konstatovao je da su američki igrači bili previše dobri da dozvole bilo kakvu neizvjesnost u finalu:

"Srbija je dobre partije u nokaut fazi prenijela i u finalni meč, pokazali su nekoliko atraktivnih poteza i zakucavanja, došli do najveće prednosti koju je neka reprezentacija imala na turniru protiv američke selekcije - 15:7 i onda stali. Sve nade da mogu da iznenade favorita nestale su za minut."

Španski AS prenosi da je reprezentacija SAD u najboljoj partiji na turniru uspjela da preokrene meč poslije početnog vođstva Srbije, dok "Marca" smatra da su Amerikanci zasluženo odbranili titulu:

"Bili su najbolji na turniru. Nisu stali ni kada su imali više od 20 poena razlike. Oni su jednostavno bolji od ostalih. Najbrži su, najsnažniji, imaju visinu, ali i talenat. Ne treba zaboraviti pečat selektora Kžiževskog, koji je skup fenomenalnih individualaca pretvorio u nepobjedivi tim."

Početno vođstvo Srbije kao da je izazvalo bijes kod protivnika, što su u nastavku meča na svojoj koži osjetili Miloš Teodosić i drugovi.

"Bila je to fatamorgana koja je trajala jedva pet minuta, dok na scenu nisu stupili 'snajperisti' trenera Kžiževskog. Druga četvrtina je umjetničko djelo u košarci, što pokazuje da Amerika ima i druge kvalitete, a ne samo prednost u snazi", ocjenjuje madridski dnevnik.

"El Mondo Deportivo" prenosi naslov "Sjedinjene Američke Države pokazale da su i dalje broj jedan u košarci":

"Očekivao se neizvjesniji meč u finalu između Davida i Golijata. Na nekoliko minuta svijet je pomislio da Srbija može da dobije selekciju SAD. Bila je to, ipak, prolazna iluzija."

ESPN: Srbi su ponosni

Komentatori američke televizije ESPN pohvalno su izvještavali o igri reprezentacije Srbije u finalu SP u Španiji, uprkos ubjedljivom porazu od selekcije SAD.

"Srbi su ponosni. To je tim koji igra sa mnogo ponosa. Sigurno je da im se uopšte nije svidio debakl u prvom poluvremenu", izjavio je tokom prenosa komentator ESPN-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije