Košarka

Svjetsko prvenstvo za košarkaše u Španiji

Svjetsko prvenstvo za košarkaše u Španiji
Svjetsko prvenstvo za košarkaše u Španiji

Veliko iznenađenje priredila je selekcija Senegala savladavši Hrvatsku 77:75. Afrička selekcija je sredinom prve četvrtine stekla prednost koju nije ispuštala do kraja meča. Najefikasniji u pobjedničkom timu bio je Đeng sa 27 poena, 15 je postigao njegov saigrač Dalmeida, dok su Bogdanović i Šarić postigli po 15 poena za Hrvatsku. Senegalu je ovo drugo slavlje na turniru nakon trijumfa nad Portorikom, uz poraz od Grčke, a isti skor ima i Hrvatska.

"Nismo ih potcijenili, fizički su vrlo moćna ekipa, a kada nam nisu ulazili otvoreni šutovi, bilo je jasno da ovo nije naš dan. Pokušali smo sustići njihovo vođstvo, ali nismo uspjeli. Slijedi dan odmora pa Grčka", rekao je Damjan Rudež, košarkaš Hrvatske.

Selektor reprezentacije SAD Majk Križevski rekao je poslije pobjede nad Turskom (98:77) da njegov tim ne smije više da uzima stvari zdravo za gotovo.

"Dozvolili smo Turcima da kontrolišu ritam meča u cijelom prvom poluvremenu, nismo napadali na način na koji smo uspjeli u nastavku. Odigrali smo loše prvo poluvrijeme", rekao je trener Sjedinjenih Država i dodao:

"Ipak, u drugom poluvremenu bili smo odlični. Poslije utakmice kakvu smo imali u prvom kolu i pobjede nad Finskom kada smo davali poene kako smo htjeli, neke stvari počinju da se uzimaju zdravo za gotovo. Ne smijemo sebi to da dozvolimo, pogotovo ne protiv ekipe kakva je Turska.

Farid je bio je najbolji kod pobjednika sa 22 poena, osam skokova i tri ukradene lopte, a Dejvis je imao 19 poena i šest skokova.

"Njih dvojica igrali su na izuzetno visokom nivou u drugom poluvremenu. Dobro smo odgovorili na pritisak, pogotovo kada su oni pogodli nekoliko trojki i pokazali da su dobar tim. Glavna lekcija iz ovog meča glasi: 'Nikada nemoj da zaostaneš", zaključio je Križevski, čiji tim danas igra sa Novim Zelandom.

Španija je u A grupi deklasirala Egipat 91:54, uz 18 poena i osam skokova Ibake. Selektor Orenga ravnomjerno je rasporedio minutažu, a još su se istakli Fernandez sa 14 i Pau Gasol sa 12 poena. Za Egipćane je El Gamal postigao 16 poena. Simpatični Filipinci nisu se obrukali ni u drugom meču u Grupi B. Poraženi su od Grčke 70:82, a najbolji kod pobjednika bio je Printezis sa 25 poena i osam skokova. Burusis je imao 12 poena i 10 skokova, a Papanikolau i Kalates dodali su po devet poena. Bleč je predvodio Filipince sa 21 poenom i 14 skokova, a Fahardo je upisao 10 poena i sedam skokova. Slovenija je upisala i drugi trijumf u Grupi D lako savladavši Meksiko - 89:68. Najefikasniji u pobjedničkom timu bio je Zoran Dragić, ubacivši 22 poena, uz tri skoka i dvije asistencije. Tri godine stariji Goran dodao je 18 poena i šest asistencija. Sa druge strane, u južnoameričkoj ekipi najviše se istakao iskusni Ajon sa 23 poena, ali ga je pratio samo Krus sa 13 poena. I Angola je pružila solidan otpor Litvaniji, koja je na kraju ipak slavila 75:62. Valančunas je zabilježio 11 poena i 13 skokova, Moteijunas je imao 12 poena, a Juskevičijus, Pocijus i Jankunas po devet. Za Angolu je Mingas postigao 14, a Ćiprijano 13 poena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije