Košarka

Teletović: Ne znam hoću li igrati

Teletović: Ne znam hoću li igrati
Teletović: Ne znam hoću li igrati

Kapiten košarkaške reprezentacije BiH Mirza Teletović još ne zna hoće li igrati za BiH u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2017. godine. Košarkaš Finiks Sansa je propustio posljednji "Eurobasket" zbog zdravstvenih problema (embolije pluća), a u razgovoru za zvaničnu stranicu Evropske košarkaške federacije (FIBA Evropa) je ostavio mogućnost da ipak predvodi "zmajeve" protiv Rusije i Švedske.

"Vidjećemo što će se dogoditi na ljeto, jer moj ugovor završava na kraju sezone. Kako se stvari budu razvijale, zavisiće hoću li igrati ili ne", kaže Teletović.

Bh. košarkaš je otkrio da je odmah nakon žrijeba za EP 2017. godine i saznanja da će BiH igrati protiv Rusije dobio poruku od svog prijatelja, legendarnog Andreja Kirilenka, nekadašnjeg saigrača iz Bruklina, a danas predsjednika Košarkaškog saveza Rusije.

"Andrej mi je rekao da će nas Rusija pobijediti u kvalifikacijama. Odgovorio sam mu da ćemo to tek vidjeti", kaže Teletović.

Kvalifikacije će biti održane od 31. avgusta do 17. septembra, a bh. reprezentativac kaže da je svaka prognoza nezahvalna.

"Ono što je sigurno jeste da se nalazimo u teškoj grupi. Moguće je da prođemo dalje ako oba puta pobijedimo Šveđane, ali to je lakše reći nego uraditi. Neće biti lako, jer Šveđani igraju dobro, posebno kod kuće. Sa druge strane, Rusija nakon dolaska Kirilenka na čelo Saveza prolazi kroz proces rekonstrukcije. Do kvalifikacija je ostalo još dosta vremena, a puno će zavisiti s kojim će sastavima igrati timovi", ističe Teletović.

Fibaeurope.com navodi da Mirzina harizma i košgeterski učinak mogu da donesu prevagu bez obzira u kojoj ekipi se nalazi i da zato njegovo prisustvo u reprezentaciji BiH ne smije biti potcijenjeno.

Tokom druge runde kvalifikacija za "Eurobasket 2015" imao je prosjek od 26,3 poena i na krilima njegovih sjajnih igara BiH je bila učesnik kontinentalnog šampionata. Ipak, njegov izostanak u Francuskoj se i te kako osjetio pa su "zmajevi" nastup završili već u prvoj fazi.

Fibaeurope.com piše da će Teletović, ukoliko mu to ugovor dozvoli, poduzeti sve kako bi predvodio BiH u narednim kvalifikacijama.

"Svaki igrač ima odgovornost da zastupa svoju državu na najbolji mogući način. Kada igrate za svoju reprezentaciju, onda ste ambasador svoje zemlje, svoje kulture i svojih sugrađana kod kuće", kaže Teletović.

Krilni igrač Sansa je istakao da BiH ne treba da brine o budućnosti bh. košarke, jer se u posljednje vrijeme pojavilo mnogo talentiranih igrača koje predvode Jusuf Nurkić, Nedim Buza te kadetski šamioni Evrope Džanan Musa, Njegoš Sikiraš...

"Cijela Evopa je upoznala momke koji su osvojili U-16 prvenstvo u ljeto prošle godine. Njihova budućnost je svijetla i moramo iskoristiti svoje potencijale. Toje zlatna generacija koja će bez sumnje ostaviti svoj pečat u reprezentaciji, ali imati i fantastične karijere", ističe Teletović, koji ove sezone u dresu Finiksa postiže 9,6 poena za 18,1 minut po meču i dodaje:

"Imamo Jusufa Nurkića u Denveru, koji pokazuje svima da u BiH ima puno talenata koji mogu igrati i u NBA ligi."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije