Košarka

Teletović neće predvoditi bh. košarkaše na Eurobasketu

Teletović neće predvoditi bh. košarkaše na Eurobasketu
Teletović neće predvoditi bh. košarkaše na Eurobasketu

I pored velike želje, nažalost, neću biti u prilici nastupiti za reprezentaciju Bosne i Hercegovine na predstojećem Eurobasketu, rekao je Mirza Teletović, najbolji bh. košarkaš.

Umjesto na okupljanje i početak priprema, odnedavni košarkaš Finiks Sansa u Sarajevo je danas stigao samo kako bi stručni štab, čelnike Košarkaškog saveza i bh. javnost i zvanično upoznao o razlozima zbog kojih će propustiti nastup u Francuskoj. Iako je poslije uspješno sanirane plućne embolije prije nekoliko mjeseci izrazio želju da nastupi na EP, okolnosti su se u međuvremenu promijenile.

"Znao sam da će i pored moje velike želje biti veoma teško da zaigram u reprezentaciji. I u Bruklin Netsima, mom sada bivšem klubu, tokom oporavka su mi rekli da su veoma male šanse da zaigram za reprezentaciju. Znao sam da će biti isto i ako odem u drugi klub. Pošto je zdravstvena situacija bila takva, sada svi imaju manje povjerenja u mene. U Finiksu misle da je bitno da dođem što ranije u tim, da se navikavam na njihov sistem i da me doktori uvijek mogu pratiti i biti mi na raspolaganju", obrazložio je Teletović.

Kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine svjestan je da će bez njega i ambicije na smotri najboljih ekipa Starog kontinenta biti značajno umanjene. Tim prije što je nastup selektoru Dušku Ivanoviću zbog povrede otkazao i drugi bh. košarkaš u NBA ligi Jusuf Nurkić, te Nihad Đedović zbog poteškoća sa dokumentima. Međutim, tvrdi da ne može ništa učiniti i da ne želi doći u "sukob" s novim klubom.

"To je normalno da Finiks od mene traži da ne igram za reprezentaciju, jer sebe žele da zaštite. Uložili su svoj novac, to je njihova investicija i u tom smislu ih razumijem i protiv toga ne mogu da se borim. Jedna od prvih stvari koju su mi rekli bila je da ne žele da igram za reprezentaciju nego da dođem odmah na pripreme kluba 20. avgusta", objasnio je Teletović.

To, ipak, ne znači da se jedan od najboljih bh. košarkaša svih vremena zauvijek oprostio od dresa sa državnim grbom. Ukoliko prva godina u novom klubu prođe kako treba, njegov povratak biće izvjestan već narednog ljeta.

"Ako ne bude povreda, oni su rekli da nema nikakvih problema da narednu sezonu ponovo igram za reprezentaciju. Sada ne želim na silu pokušati postići nešto i tražiti osiguranje koje je objektivno teško pokriti", rekao je Teletović i dodao:

"Krivo mi je što je sve ovako ispalo. Znam da je selektor Ivanović u reprezentaciju došao zbog mene da pokušamo napraviti neki veliki rezultat, ali ja ne mogu dolaziti u sukob s klubom koji je u ovom trenutku jači od moje želje".

On je odbacio nagađanja da je zabrana Fenikasa samo izgovor, te da ga je na odustajanje zapravo ponukala novonastala situacija u vezi s reprezentacijom BiH, kojoj je zbog nedostataka novca bio čak upitan i početak priprema. Takođe, nije se vodio ni neigranjem Đedovića i Nurkića.

"Od 17. godine igram za reprezentaciju i nikada me nije interesovalo koliko ima novca, gdje će biti pripreme, ko će igrati... Da selektor pozove 10 kadeta i mene, ja bih se odazvao i igrao. Ovo nije moja odluka, već sam jednostavno primoran propustiti Eurobasket. Svjestan koliko bi moje prisustvo na Eurobasketu značilo reprezentaciji, ali u pitanju je viša sila", kaže Teletović i dodaje: "Pokušao sam ih ubijediti kako je Euro dobar za mene, kako bih povratio formu, imao utakmice prije početka sezone, a rekli su samo kako ću i sa njima imati dovoljan broj utakmica. Borio sam se za plasman na Euro, igrao kvalifikacije i svi su vidjeli koliko mi je to bitno. I meni je jako žao, jer nisam birao bolest, ona se jednostavno desila. Nisam izabrao da umalo umrem, kako bih se izvukao od igranja. Morate shvatiti da je nastup na Euru velika stvar za mene, jer ja volim svoju zemlju i volim košarku, ali nekad ne utičemo na sve što se dešava oko nas".

Nije još za penziju

Zdravstveni problem razlog je zbog kojeg je potisapo samo jednogodišnji ugovor s novim klubom.

Iako je imao ponuda i na dužu saradnju, te za ostanak u Netsima, na kraju se odlučio za klub koji je za njega bio zainteresovan još prije tri godine.

"Pregovarao sam i sa Sakramentom na dvije godine i Bruklin Netsi su bili raspoloženi da produžimo saradnju. Finiks Sansi su nudili jedan plus jedan, ali je moja želja bila samo godinu dana jer smatram da će dogodine uslovi za potpisivanje biti puno bolji. Ovih godinu dana želim svima pokazati da je problem s plućnom embolijom prošlost. Ljudi imaju predrasude kada je u pitanju embolija i ja ih u narednih godinu dana želim razuvjeriti. Dokazaću svima da nisam još za penziju", kazao je Teletović.

Uživa u pecanju

Nakon tri godine provedene s porodicom u Njujorku, Teletović ističe da mu neće biti teško naviknuti se na život u novoj sredini. U Finiksu je već ostvario kontakt s nekoliko porodica koje su takođe porijeklom iz njegove Jablanice, a vjeruje da će imati vremena da uživa i u pecanju.

"U Finisku ima jezero, a ja volim ribolov. Mislim da mi se neće biti teško prilagoditi novoj sredini. U gradu ima dosta restorana s našom kuhinjom i naših ljudi. Osjaćaću se na neki način kao kod kuće", kazao je Teletović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije